Акцент, Новини

Вицепремиерът Иван Демерджиев ще съдейства за почистването на р. Марица в Пловдив

Община Пловдив ще изпрати до броени дни на служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев всички протоколи и документи, свързани с почистването на коритото на река Марица. Това стана ясно след работна среща на вицепремиера с участието на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев,  кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници Анести Тимчев, Тодор Чонов и Йордан Ставрев.

Всички страни са на мнение, че коритото на река Марица в урбанизираната зона трябва със съвместни усилия да бъде спешно почистено, особено с оглед последните наводнения в страната.

Вицепремиерът подчерта, че за да съдейства за бързото придвижване на процедурата и старта на дейностите, държи общинската администрация да работи в пълен синхрон с областната администрация.

Кметът Здравко Димитров припомни, че средствата от 1,5 млн. лева, отпуснати миналата година от държавата, са налични в сметките на общината, но дългите процедури по Закона за обществените поръчки възпрепятстват администрацията да си свърши адекватно и навременно работата по реката. Той поясни, че разполага с протоколи от различните ангажирани ведомства, чрез които може да се задейства процедура при ситуация за неотложност.

Припомняме, че една от първите срещи, които проведе областният управител бе с кмета на Пловдив и сред водещите теми на разговора бе необходимостта от спешно почистване коритото на р. Марица в урбанизираната територия.

Общата дължина на речното корито в регулацията на Пловдив е 13 км. Частта от реката в населения регион е 5,1 км. Аварийните работи ще включват почистване около мостовете, островните образувания в този участък. Тези дейности ще бъдат изпълнени в обема на отпуснатите средства и в съществуващото течение на реката. Едновременно с това се извършват постоянно работи по почистване на зелената растителност от общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“, за които са отделени средства от общинския бюджет.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/