Акцент, Новини

В Пловдив започна реставрацията и обновяването на първата българска гимназия

Заместник областният управител Даниела Николова уважи символичната първа копка, с която беше даден стартът на обновяването на сградата на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Със символична първа копка започна  вчера дългоочакваната реставрация на най-старата гимназия в България – пловдивската Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

На церемонията присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник областният управител Даниела Николова, председателят на Общинския съвет – Пловдив Александър Държиков,  кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който водеше тържеството, народни представители, зам.-кметове и общински съветници и  др.

„Това е едно от сакралните места на Пловдив и за България. Бях много щастлив и горд, когато ми казаха за това събитие. Като човек си представих, че в това училище е учил Любен Каравелов, а Васил Левски вече е мислил за своята революционна организация, която ще създаде. Просто потръпвам от силата и енергията на това място. Може да се каже, че то е люлката на хората, които са строили съвременна България и това е изключителна гордост за Пловдив, за хората, които учат тук. И е голяма чест, че Министерство на културата успя да помогне за това свято дело – за възстановяването на това сакрално място“, посочи министърът на културата Кръстю Кръстев.

Гостите на церемонията разгледаха старинната сграда, ремонтът на която започва от покривната конструкция веднага, след като започне ваканцията за учениците, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Обществената поръчка е на стойност 13 милиона лева. Администрацията на район „Централен“ в Пловдив има сключен договор с Министерство на културата за 2,7 милиона лева. Още 800 000 лева са осигурени от Министерството на образованието.

Реставрацията на Хуманитарната гимназия е дългоочаквана в Пловдив. Ремонтните дейности ще продължат 2 години. Първият етап  е реставрацията на фасадите и ремонт на покрива, който ще бъде извършен през летните месеци. Догодина ще се осъществят ремонтните дейности във вътрешността на сградата, които включват подмяна на гредореда, сградните ел. и ВиК инсталации, както и стените.

Историята на пловдивската Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“  е дълга и паметна. В нея са преподавали Найден Геров (основател), Любен Каравелов, Йоаким Груев, а нейни  ученици са Васил Левски, голяма част от ръководителите на Априлското въстание, поетите Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. Това е част на дългата плеяда от имена, свързани с историята на училището, което е основано през 1850 година и поставило началото на честванията на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий. Повече можете да видите тук 

http://ghp-pld.com/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f/

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/