Акцент, Новини

Областният управител почете тържествата за годишнината от рождението на Васил Левски в Пловдив и Карлово

Областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев участва в тържествата по случай 186-тата годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски в Пловдив и Карлово.

В Пловдив честването се състоя пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика. Слово за делото и живота на великия българин произнесе Владислав Севов – журналист в БНТ Пловдив, сценарист, водещ и оператор. Носител на няколко награди за работата си като журналист и документалист. Носител на Награда „Пловдив“ в раздел „Журналистика“ за 2022 г.

Водещ на честването бе Златко Павлов, който изпълни три стихотворения, посветени на Апостола: „На Левски“ от Недялко Йорданов, „Левски“ от Дамян Дамянов и „Духът на Апостола“ от Любена Гаджанова, ученичка в 6 клас на СУ “Васил Левски” – Велинград, днес вече 9-токласничка.

На общоградското честване присъстваха Илия Зюмбилев – Областен управител на област Пловдив, инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет – Пловдив, полковник Иван Иванов, който прие официално строя, заместник-кметовете  на Община Пловдив Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на райони – на „Тракия“ Костадин Димитров, на „Северен“ Стоян Алексиев, на „Източен“ Иван Стоянов, представители на общинската администрация и районните кметства, общински съветници, представители на политически и обществени организации, граждани и медии, както и доброволци на Български червен кръст.

В родния град на Левски тържествата започнаха още сутринта с литургия в храма „Свети Николай“. Венци и цветя бяха поднесени на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. На едноименния площад бяха посрещнати тържествено участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“. Няколко дни над 200 души направиха планински преходи в девет лъча и се събраха при паметника му в центъра на града.

По традиция вечерта, след като бe изнесено с воински почести знамето на Карловския революционен комитет, на площада се състоя тържествения митинг – заря. Почетният строй бе приет от президента на Републиката Румен Радев, който преди това беше официално посрещнат от кмета на града д-р Емил Кабаиванов, областния управител Илия Зюмбилев и командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Маргарит Михайлов.

„Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ“, заяви в словото си държавният глава.

По думите му Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима, само ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода, каза президентът. Според него всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. „Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж“, каза още Радев.

„И днес за нас Левски е тази личност, която ни дава сили в това трудно, динамично време, когато трябва отново да търсим пътя на България“, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той цитира спомени на войводата Панайот Хитов, който пише за Левски: „Той беше необикновен, смел и не кусваше нито вино, нито ракия, нито пушеше, но имаше една едничка страст – освобождението на Отечеството и старите народни песни, които той майсторски пееше“.

 „Васил Левски ни дава сили да търсим отново и отново пътя на България. И сега се питаме какъв е пътят на България и как да стигнем до този път и тук възниква въпросът за доверието. Ние сме наясно, че само личности с високо обществено доверие ще ни посочат този път“, каза още Кабаиванов.

Гирлянд на признателност към Апостола от поколенията бе поднесен от военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, а от името на Народното събрание и държавните институции бяха положени венци и цветя.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/