Акцент, Новини

Вицепремиерът Мария Габриел откри световното първенство по гребане в Пловдив

Заместник областният управител Атанас Ташков участва в церемонията, която се състоя в Летния театър

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел даде старт на официално Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. Церемонията се проведе на Летния театър в Пловдив. Тя беше посрещната с цветя от заместник областният управител на Пловдив Атанас Ташков и зам.-кметовете на Община Пловдив Георги Титюков и Пламен Панов. Сред официалните гости бяха районните кметове на „Тракия“ и „Западен“ Костадин Димитров и Димитър Колев. Сред официалните гости бе министърът на спорта Димитър Илиев-

Преди парада на знамената на 49-те участващи нации, Мария Габриел отправи своите специални послания към младите спортисти, дошли в България.

„Благодарим ти, Пловдив, за силното послание, което изпращаш към целия свят. А той е тук заедно с нас. Показва силата на това да сме заедно, да покажем, че спортът не познава граници, а обединява – с ценности и спортен дух. За мен е удоволствие да бъда с вас за откриването на Световно първенство по гребане за младежи до 23 години. Гордост е, че България за поредна година е домакин на престижната надпревара и че през следващите дни именно в Пловдив младежи от цял свят ще премерят сили. Светът на гребането винаги остава очарован от Пловдив и от пловдивския гребен канал. Радвам се, че традицията продължава и тази година и благодаря от сърце на организаторите“, започна вицепремиерът.

Тя благодари също на Международната федерация по гребане за организирането на Световното първенство за това, че са избрали Пловдив за поред път да бъде домакин на шампионата. „Бих искала да поздравя специално и г-н Иван Попов, председателя на организационния комитет на първенството, за упоритостта, отдадеността и шансът, който давате на всички тези млади спортисти да бъдат вдъхновение и пример за други младежи да поемат по пътя на спорта“, заяви още вицепремиерът Габриел.

Горд съм, че първенството се провежда не къде да е, а именно в Пловдив – град, който се е доказал като отличен домакин на първенства по гребане.

„Искам да благодаря на организаторите за усилията, които са положили. Искам да пожелая на състезателите и треньорите да постигнат това, което искат и да си тръгнат удовлетворени от постигнатите резултати“, каза спортният министър.

Пищната церемония по откриването на Световното по гребане за младежи на Летния театър започна с приветствие към всички официални лица и гости. Бяха припомнени имената на шампионите по гребане, прославили България. Програмата продължи с парад на знамената на държавите, участващи в световното първенство, сред които България, Алжир, Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Египет, Испания, Естония, Финландия, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Либия, Литва, Мароко, Нидерландия, Норвегия, Нова Зеландия, Пакистан, Парагвай и много други. Церемонията завърши с изпълнение балет Erra.

От името на Международната федерация по гребане приветствие отправи членът на Изпълнителния комитет Патрик Ромбаут. В Пловдив ще пристигне и президентът на Международната федерация Жан-Кристоф Ролан.

Мария Габриел се срещна с българския национален отбор, президента на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, треньорът на България Румяна Нейкова и председателя на организационния комитет на световното първенство Иван Попов. Вицепремиерът и министърът на спорта пожелаха и лично успех на родните гребци.

България ще участва с три лодки на световното първенство – Емил Нейков (скиф), Иван Янкулов и Цветомир Маринов (двойка без кърмчия) и Станислав Григоров и Иван Йорданов (двойка скул лека категория).

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Снимка на Мария Габриел: в. Марица

Skip to content https://www.livechatalternative.com/