Акцент, Новини

Областният управител стартира дарителска кампания „За Христина“

Средствата са необходими за възстановяването на дете на бежанци и се подкрепя от почетния консул на Украйна в Пловдив

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев открива кампания за набирането на средства за лечението, рехабилитацията и пълното възстановяване на 16-годишната Христина Плахова. Тя пострада сериозно, след като беше блъсната на пешеходна пътека на пловдивския булевард „Руски“ на 27 юни 2023 г. Кампанията е подкрепена от почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев.

Приета е по спешност в УМБАЛ „Св. Георги“, където е установено, че има множество фрактури. Направен е и скенер на главата, тъй като е имала охлузвания и рани. Фрактурата на глезена и петата са оперирани като са сложени планки. Установена е и фрактура на таза, заради което е обездвижена. Момичето все още е в шок. Възстановяването й ще отнеме месеци, а част от лечението не се поема от НЗОК.  Необходима е и работа с психолог, която семейството не може да си позволи. За цялостното й възстановяване и рехабилитация са необходими 10 000 лв.

Родителите на Христина са бежанци от Украйна, които живеят и работят в Пловдив от година и половина. Все още не са стъпили на краката си,  след като заради войната бягат от Болград в България. Самата Христина се надява през октомври да започне учебни занятия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където кандидатства преди месец.

Областният управител и почетният консул на Украйна призоват всеки, който може да  дари средства,  да го направи. Сметката е на името на майката Наталия Плахова – BG90UBBS80021047278150. Моля да отбелязвате в основанието, че са за лечението с наименованието на кампанията „За Христина“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/