Акцент, Инициативи, Новини

Областна администрация отпразнува месеца на музиката с бляскав камерен концерт

Четвъртият сезон на „Viva la musica“ се проведе под патронажа на областният управител д-р Зюмбилев

Областна администрация – Пловдив бе домакин на четвъртия сезон на музикалната инициатива „Viva la musica“. Ежегодните концерти с класическа музика се организират съвместно със Сдружение „Изкуство във времето“ под патронажа на областния управител.

„За нас е чест и привилегия четвърта година да бъдем част от тази прекрасна инициатива  за популяризиране на класическата музика. Благодаря на артистите и музикантите, които чрез своето творчество озвучават алтернативни пространства и така ги превръщат в естествени културни центрове“, заяви областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев в приветствието си. Той благодари също на Веселин Тончев и екипа на „Рунитон“ за предоставения безвъзмездно роял за концерта. Обърна се и с призив към общините от Пловдивска област да подкрепят музикалната инициатива на Сдружение „Изкуство във времето“ като да финансират неговите културни проекти.

В камерната зала в сградата на областната управа прозвучаха талантливите изпълнения на Цвета Панчева (сопрано), Павел Генов (цигулка), Никола Николов (виолончело), Злателина Коларова (пиано), Ивелина Рашкова (сопрано), Виктор Костов (цигулка), Дарина Иванова (флейта). Програмата включваше творби от Бетовен,  Чайковски, Григ, Виенявски, Пучини, Шостакович и др.

Събитието уважиха генералният консул на Република Турция  в Пловдив Корхан Кюнгерю, почетният консул на Украйна инж. Димитър Георгиев, началникът на регионалната дирекция на „Държавен архив“ – Пловдив Наташа Костадинова, служители на областната управа и много гости.

Сдружение „Изкуство във времето“ е създадено през 2020 г. с цел разширяване на аудиторията на класическата камерна музика, обогатяване на градската интонационна среда с нетрадиционни форми на общуване, образование  и естетическо възпитание на публиката.

Сдружението обединява музиканти от различни културни институции в Пловдив и съмишленици. За тригодишната си история то е изнесло множество концерти, в които са включени както познати автори и шедьоври, така и по-малко известни, но стойностни творци и произведения, изпълнени от професионални музиканти  и  от млади таланти.  

Репертоарът на Сдружение „Изкуство във времето“ е с широк стилов и жанров диапазон, представя разнообразие от инструменти и камерни формации. Голяма част от продукцията на Сдружението се превръща в традиция: концертите „Viva la Musica”, „През чудния месец май“, „В навечерието на Рождество“, музикалната акция „С България в сърцето“ и т.н.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/