Акцент, Новини

Областният управител и генералният консул на Турция активизират сътрудничеството с Истанбул, Одрин и Бурса

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев се срещна с генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на Пловдивска област с областите Истанбул, Одрин и Бурса.

По време на разговорите те бяха единодушни, че е необходимо да се активизират общите инициативи в областта на икономиката, образованието, науката и културата, които бяха ограничени от ковид пандемията и политическата нестабилност в България. „Сега страната ни има редовно правителство с ясна програма, в която като основен приоритет се поставят развитието на добросъседските отношения, гарантирането на регионалната сигурност и засилване на сътрудничеството.

„В Пловдивска област е една от най-бързо развиващите се индустриални зони в страната със сериозно присъствие на инвеститори от Турция и ние се надяваме, че този интерес ще продължи“, заяви д-р Зюмбилев. Той подчерта, че ще работи за облекчаване на процедурата за получаване на работни визи за турски граждани, които дългосрочно пребивават у нас, въпрос, който се поставя от турските компании.

„През годините консулството ни развива много добри и приятелски отношения с Областна администрация Пловдив като сме срещали разбиране по всеки един въпрос или инициатива, която сме предлагали“, заяви от своя страна генералният консул. Той за пореден път благодари за голямата човешка съпричастност и помощ, която българските граждани и власти оказаха на Турция след опустошителното земетресение през февруари тази година. Също така подчерта ролята на спасителните отряди от Пловдивска област, които се включиха в издирвателните операции още в първите часове след труса.

Генералният консул изрази готовност веднага след назначаването на нов валия на Одрин да организира двустранна среща за активизиране на сътрудничеството. Досегашният областен управител е назначен за зам.-министър на здравеопазването в новото правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган. Ще бъдат направени и постъпки за активизиране на диалога с областните управи на Истанбул и Бурса.

„С новото правителство на Турция ще продължим да подпомагаме и усилията за развитието на летище „Пловдив“ като международно. През февруари с Община Пловдив стартирахме директни полети до Истанбул два пъти в седмицата, но преди месец турската авиокомпания Pegasus Airlines се отказа от тях, тъй като заради географската близост  се оказаха губещи. Убеден съм обаче, че в дългосрочен план тази линия ще бъде рентабилна и затова през есента ще подновим усилията за нейното възстановяване“, коментира още Корхан Кюнгерю.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/