Акцент, Новини

Министърът на културата откри юбилейната 60-а академична година в АМТИИ

Областният управител д-р Илия Зюмбилев бе сред официалните гости, заедно с представители на местната власт и  ректори на пловдивските висши училища

Министърът на културата Кръстю Кръстев откри днес юбилейната 60-а академична година на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в град Пловдив –  единственото извънстолично мултижанрово висше училище по изкуства.

„Вярвам, че няма по-подходящо място от Античния театър, за да отпразнуваме заедно началото на едно истинско приключение в света на науката и изкуствата. Това тук днес е Вашата отправна точка, но едновременно и бъдещата Ви цел като едно от най-бленуваните места за творческа изява на артистите“, обърна се към студентите министър Кръстев. По думите му изкуството трябва да е достъпно за всеки, защото е основната движеща сила на обществото, а творчеството вдъхновява и обогатява живота със своите различни форми. „Така са вярвали и древните, построили на това място този прекрасен театър под открито небе – открит и гостоприемен към хората“, каза министърът на културата. И допълни: „Вярвам, че възпитаниците на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ са една изключителна инвестиция в бъдещето на България“. Министър Кръстев пожела на студентите да вярват в себе си и в преподавателите си и да помнят, че сцената обича тези, които си вярват, но и могат.

Сред официалните гости на откриването бяха също областният управител д-р Илия Зюмбилев, заместник-кметът по култура Община Пловдив Пламен Панов, съветникът на министъра на културата Амелия Гешева, кметът на район „Тракия“  Костадин Димитров, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, ректори на пловдивски висши училища, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив.

Водещ на церемонията бе проф. д-р Любомир Караджов, който след изнасянето на знамето на Академията, химна на България и химна на ЕС, покани на сцената ръководството на АМТИИ – ректора проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, заместник ректорите проф. д-р Цветанка Коловска по учебна дейност и доц. д-р Жан Пехливанов – зам.- ректор по научна и художественотворческа дейност, деканите: проф. д-р Людмил Петков – факултет „Музикална педагогика“, проф. д-р Даниела Дженева – факултет „Музикален фолклор и хореография“ и проф. д-р Галина Лардева – факултет „Изобразителни изкуства“ и Председателя на Студентския съвет Петър Стефанов – докторант.

Слово произнесе и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, а след нея по традиция говори и първокурсник от името на новоприетите студенти. „Като ректор на тази свещена Академия по изкуствата съм дълбоко развълнувана от наследството, което съхранихме и доизградихме, и от бъдещето, което предстои и което предначертаваме“, каза проф. Шекерджиева-Новак. Програмата продължи с концерт на български и чуждестранни преподаватели и студенти от Академията.

Следобед в Концертната зала на висшето училище в града под тепетата министър Кръстев участва и в кръгла маса на тема: „Култура, образование и бизнес в полза на обществото“ заедно с ректорите на пловдивските висши училища, представители на държавната и местната власт и бизнеса. В рамките на форума се разискват образователните и културните процеси в страната и връзките им с реалния сектор в полза на обществения просперитет.

Сред темите на кръглата маса са: „Бизнес и култура. Създаване на споделено пътуване: Историята на взаимното израстване на бизнес сферата на Пловдив и богатия му културен образ. Извличане на идеи от индустриалната експанзия на града за вдъхновение за бъдещи съвместни начинания“;  „Образование: Сърцето на прогреса. Потенциалът на сътрудничеството между университетите и бизнеса в Пловдив за укрепване на културните инициативи. Интердисциплинарни програми: Преодоляване на пропастта между изкуства, бизнес и техническо образование“ и др.

Снимки: Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/