Акцент, Новини

Д-р Зюмбилев: Южен централен район вече е на картата на европейските центрове за развитие на Deep Tech

„Южен централен район вече е на картата на европейските центрове за развитие на Deep Tech. Той е първият у нас, който ще може да участва с проекти по новата Европейска иновационна програма, която стартира миналата година Мария Габриел в качеството си на еврокомисар“. Това съобщи областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев след среща с представители на  сдружение „Долина за дълбокотехнологични иновации – Пловдив“. По думите му един от основните приоритети на правителство „Денков-Габриел“ е да включи България в новата вълна от промени и да я превърне в иновационния хъб за Югоизточна Европа. Целта е тук да се създават продукти и услуги с висока добавена стойност чрез научна и развойна дейност, които да привличат високотехнологични инвестиции.

„По време на предварителната процедура постигнахме успех и Южен Централен район е на картата на Европейския институт за иновации и технологии (EIT)  Deep Tech Talent Initiative. Предстои ни дълъг път и работа за изграждане на нашата регионална иновационна екосистема, за да попаднем в списъка на 100-те избрани долини“, коментира  председателят на Управителния съвет на  сдружението Димитър Гишин. Той подчерта, че в обединението членуват 66 научноизследователски организации, изследователи, предприемачи, инвеститори и иновативни старт-ъпи от Пловдив и региона. Сдружението очаква да получи подкрепата и на останалите областни администрации от ЮЦР – Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали, както и от ръководството на „Тракия икономическа зона“, допълни Венелин Йорданов от Управителния съвет.

Припомняме ви, че в Новата Европейска програма за иновации ще бъдат определени за финансиране до 100 региона, които да ангажират и подобрят координацията и насочеността на своите инвестиции и политики в областта на научните изследвания и иновациите на регионално равнище. Очаква се тези региони да дадат приоритет на 3-4 междурегионални иновационни проекта, включително в областта на дълбоките иновации, свързани с ключови приоритети на ЕС.

Програмата цели да осигури на Европа конкурентни предимства и да й помогне да се превърне в глобален двигател за дълбоки технологични иновации и стартиращи фирми, така че следващото поколение изследователи, основатели и иноватори да изберат да се установят на Стария континент. Програмата е отворена за всички европейци от всички образователни нива – от тези в средните училища до студенти, предприемачи и професионалисти в различни области. Амбицията е по нея до края на 2025 г. да бъдат обучени 1 млн. души.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/