Акцент, Новини

Областният управител участва в тържествата за Деня на независимостта на България в Пловдив

В Пловдив с възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“, празнично слово, полагане на венци и цветя и изпълнение на Духов оркестър – Пловдив, завърши общоградското честване по повод 115-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на  пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България. Беше пресъздаден моментът на посрещането на Цар Фердинанд в Пловдив. Файтонът, в който бе настанено царското семейство, пристигна на площада и бе  посрещнат от д-р Иван Кесяков – кмет на Пловдив през 1908 г. и неговата съпруга. След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете Манифеста, той се обърна към насъбралите се пловдивчани и гости с думите „Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!” и обяви Независимостта на България.

Официално слово за празника произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти, бивш дългогодишен директор на Регионалния исторически музей,  водещ на церемонията бе Златко Павлов.

За да отдадат почит към този важен за българската история акт, на площад „22 септември“ присъстваха Областният управител на област Пловдив д-р Илия Зюмбилев, народният представител Росен Костурков, заместник-кметовете Пламен Панов, Стефан Стоянов и Георги Титюков, кметовете на райони, общественият посредник на община Пловдив, представители на общинската и районните администрация, общински съветници, представители на политически партии, обществени организации, медии и признателни граждани.

По-рано през деня в храм „Света Неделя” в Стария град беше отслужен молебен за празника от отец Апостол, а пред паметната плоча на Александър Малинов, Министър-председател по онова време, бяха поднесени венци и цветя. Всяка година организатор на двете събития е Сдружение „Център Петко Каравелов“ Пловдив. Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ с диригент Илиян Тиганев, също се включи в отбелязването на Деня на българската независимост с концерт на площада над Хисар капия, където изпълни програма от възрожденски и фолклорни песни, аранжирани за многогласно изпълнение. 

Снимки: Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 25 септември, 2023 в 16:36

Skip to content https://www.livechatalternative.com/