Акцент, Новини

Областен оперативен щаб във връзка с противодействие на епидемии от грип и ОРЗ

На 19.01.2024 г. от 13:00 часа в Областна администрация Пловдив съвместно заседава Областен оперативен щаб, действащ към Областния управител на област Пловдив и Областен оперативен щаб към РЗИ Пловдив във връзка с необходимостта от противодействие на епидемии на територията на Област Пловдив.

Председател на щаба е д-р инж. Илия Зюмбилев – Областен управител на област Пловдив.

Директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева  представи общата картина на заболеваемостта в Пловдивска  област,  която към момента е 17%.

Щабът реши да бъдат обявени противоепидемични мерки в Пловдив и областта, които да влязат в сила от следващата седмица, т.е. от 22 до 28 януари т.г., включително.

„Засега грипна ваканция няма да има, ситуацията се следи ежедневно. Ще бъдат отложени профилактичните прегледи за деца и жени, мерките ще включват още отлагане на задължителните по календар имунизации от общопрактикуващите лекари, ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора, засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията и др. Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки че набелязва темп на повишаване.

Ние ще продължим да следим тези данни и ако има промяна в ситуацията винаги сме готови да свикаме щаба отново и да увеличим или респективно да намалим мерките, които днес ще оформим в Заповед и ще съгласуваме с Главния държавен здравен инспектор.“ – разясни д-р Сийка Димчева.

Очаква се до края на работния ден заповедта да бъде публично оповестена на интернет страницата на РЗИ Пловдив.

Заповед за въвеждане на следните временни противоепидемични мерки на територията на област Пловдив, считано от 22.01.2024 год. до 28.01.2024 год., включително.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 25 януари, 2024 в 16:10

Skip to content https://www.livechatalternative.com/