Акцент, Новини

Областният управител д-р Зюмбилев участва в тържествата по случай Деня на военния парашутист в Пловдив

Министърът на отбраната Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. На 19 октомври, в Пловдив, в района на СКСО, министърът присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война (18 октомври 1944 г.). Официални гости на тържествената церемония бяха областните управители на Пловдив и Пазарджик д-р инж. Илия Зюмбилев и Валентина Кайтазова, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков, почетният консул на Украйна в Пловдив – Димитър Георгиев, висши офицери, военнослужещи от резерва, общественици и др.

В приветствието си към военнослужещите от Специалните сили министърът на отбраната подчерта, че сложната среда за сигурност поставя много по-високи изисквания към готовността на Българската армия за изпълнение на разнообразни задачи. „В тази сложна среда значително се повишават изискванията и към Вас“, обърна се министър Тагарев към военнослужещите от СКСО.

Министърът увери, че Министерският съвет и политическите сили в Народното събрание са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП в следващата година и може би над 2% в следващите няколко години. „Това ще даде възможност да осигурим най-модерно оборудване и условия за такава подготовка, каквато изискват най-високите стандарти на НАТО, които са и наши стандарти“, подчерта министър Тагарев. По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по възможно най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни учения, за изпълнение на задачи на границата. „Използвайте тези възможности по най-добрия начин, за да бъдете готови да защитавате Родината тогава, когато е необходимо“, подчерта министърът.

Министър Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военнослужещи от формированието. Гостите на празника на СКСО наблюдаваха демонстрации по специализиран ръкопашен бой и изпълнение на парашутни скокове. Благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е в района на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.

Снимки: Пловдивска митрополия, Областна администрация

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 23 октомври, 2023 в 17:50

Skip to content https://www.livechatalternative.com/