Акцент, Новини

Областният управител отличи с почетен плакет сдружение „Св. Димитър“

Благотворителното дружество отбеляза своя 20-годишен юбилей с молебен и тържествен концерт

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев отличи с почетен плакет Спомоществователно сдружение „Св. Димитър“ – Пловдив по случай 20-годишнината от неговото създаване. „Този символичен жест е знак на благодарност за множеството дарителски кампании, които през годините реализира сдружението на Димитровците в полза на нашия красив и древен град. Да се надяваме, че други съименници с други имена ще последват тяхното добро дело“, заяви областният управител в речта си по време на тържественото честване в Епископската базилика в четвъртък. 

В сдружението членуват редица Димитровци, сред които бизнесмени и общественици. Най-ентусиазираните от тях влагат лични средства и труд  и спасяват рушащия се църковен комплекс „Св. Димитър“ в Стария Пловдив. През тези години те успяват да възстановят и надградят църквата „Св. Димитър“ и целия комплекс около нея. В двора на храма, скулпторът Цвятко Сиромашки, отново със средства на сдружението, изгради белокаменна чешма. Обновена напълно е и сграда от комплекса, в която сега е приютена изложба от икони, които са дело на студентите от АМТИИ. В нея се помещава и неделно училище, а в момента се довършва аязмото на Ссв. Кирик и Юлита. 

Официални гости на тържествения концерт бяха също кметът на Пловдив Здравко Димитров и посланикът на Украйна у нас Нейно Превъзходителство Олеся Илашчук. Епископ Арсений прочете поздравителен адрес от името на Пловдивски митрополит Николай до членовете на „Св. Димитър“, в което се изтъкват заслугите на сдружението за възстановяването на храма „Св. Димитрий“.

Музикални произведения изпълниха студентите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“: Светлана Денова – сопран, Йордан Иванов – баритон и Стефан Хубенов – цигулка, Академичният камерен хор „Гаудеамус“ с художествен ръководител проф. д-р Весела Гелева и Академичният народен хор с диригент д-р Николай Гурбанов и музикален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

Преди концерта Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи молебен за здраве и панихида за успокоилите се членове на сдружение „Св. Димитър“ в храма, посветен на свети великомъченик Димитрий Солунски в Старинен Пловдив. На службата по повод 20 години от създаването на сдружение „Св. Димитър“ присъстваха: областният управител д-р Зюмбилев, председателят на сдружението и ктитор на храмове инж. Димитър Георгиев, директорът на НБ „Иван Вазов“  Димитър Минев, Мимо Димов, галеристът Димитър Инджов,  Димитър Горчев и други изтъкнати членове на организацията, носещите името Димитър в Пловдив. 

Снимки: Пловдивска митрополия, Областна администрация

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 24 октомври, 2023 в 09:47

Skip to content https://www.livechatalternative.com/