Акцент, Новини

Честване на 176-тата годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев

На 6 януари 2024 г., след изваждането на Богоявленския кръст от водите на река Марица, пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив, бе проведен тържествен ритуал, организиран от Община Пловдив по случай 176-тата годишнина от рождението на поета-революционер.

В честването взеха участие почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Слово в чест на великия българин произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите Пловдив. Водещ бе актрисата от Драматичен театър Пловдив – Мария Генчева.

Областният управител на Област Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев отдаде почит и се преклони пред делото и живота на националния ни герой Христо Ботев, с полагане на венец за признателност от името на Областна администрация Пловдив пред паметника на Ботев.

На церемонията присъстваха още Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командващ Пловдивския гарнизон, Председателят на ОбС- Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Иван Стоянов, Пламен Панов, Владимир Темелков, Николай Бухалов, кметовете на шестте района на Пловдив, общински съветници, обществения посредник на Община Пловдив, директори на общински предприятия, ПФК „Ботев“ Пловдив и фенклуба на отбора, представители на общинската и районните администрации, политически партии и обществени организации, медии и граждани.

Церемонията завърши с изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”, а Ботев остана да ни гледа с високо вдигнато чело под множеството поднесени на паметника венци и цветя и да ни напомня да пазим Родината и българският свободен дух в сърцата си.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/