Акцент, Новини

Великият Богоявленски водосвет в гр. Пловдив

Областният управител на Област Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев присъства в Катедрален храм „Успение Богородично“ в Стария град , където бе отслужена св. Литургия за днешния празник Богоявление – Йордановден. Сред официалните лица присъстваха още Народни представители, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, политически и обществени организации.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши тържествено освещаване на войнските знамена в двора на храма.

“Знамето има голямо символично значение за народа, за всяка нация, то е символ на единството на народа. Войнското знаме има още по-голямо значение, дотолкова, доколкото то е символ на войнската доблест и чест. То напомня за подвига и себежертвата на ония достойни войни, които отдадоха живота си и положиха душите си за вярата и свободата на Отечеството. Знамето е велик символ. Ние никога не сме преставали в Светата Христова църква и не ще престанем вовеки да отправяме молитвите си за небесна закрила на Христолюбивото ни войнство.“ – каза в словото си Владиката.

С литийното шествие, предвождано от дядо Николай, по бул. „Цар Борис III“ до Водната палата, официалните лица се отправиха към брега на река Марица срещу Водната палата, където бе отслужен Великият Богоявленски водосвет.

Над 150 юнаци очакваха в реката хвърлянето на кръста. Димитър Куманов от град Пловдив успя да го извади и върне на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Като преди това река Марица бе огласена от викове „Българи юнаци!“ и химна на България. Владиката благослови спасителя на кръста и всички присъстващи на празника.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/