Акцент, Новини

Деветото „кафе на толерантността“ бе изпито в Джумая Джамия

За девета поредна година представители на различни общности и религии, държавната и местната власт в Пловдив се събраха на днешната дата – 14 февруари, на традиционното „Кафе на толерантността“ в Джумая джамия по покана на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското настоятелство и с любезното домакинство на Районния мюфтия на Пловдив Танер Вели и Председателят на Висшият Мюсюлмански Съвет Ведат Ахмед.

Поводът за сбирката е 10 годишнината от вандалския акт над Джамията в центъра на града под тепетата през 2014 година, когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия. За първи път турската общност отправи покана за „Кафе на толерантността“ през 2015 г.

Около масата с кафе, чай и традиционна турска баклава тази година заедно седнаха представители на различни общности, като символ на приятелство и разбирателство. Сред гостите бяха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на  Пловдив Костадин Димитров, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, инж. Светлозар Калев от еврейската общност и други членове на фондация „Заедно“. Присъстваха дори ученици, представители на различни етноси, проявили интерес към кафето на толерантността. Представени бяха присъстващите гости, след което им бе дадена думата за слова и приветствия.

„С този ден всяка година казваме, че на Пловдив не му приличат събитията, които се случиха преди 10 години“, заявиха организаторите от Районно мюфтийство – Пловдив и Мюсюлманското настоятелство и благодариха на всички присъстващи, които са уважили поканата. „Доброто, толерантността и уважението ще спасят човечеството“ – допълни още Районния мюфтия.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров сподели: „Кафе се пие с приятели. Откакто съм кмет, бях в синагогата, арменската църква, сега съм в джамията, редовно ходя в християнските храмове. Виждам как думичката „заедно“ я олицетворяваме и изпълваме със съдържание“.

 „Пловдив, като древен и вечен град е пример как различните религии и етнически общности  могат да живея в мир и толерантност. Най-важното е всички ние да чувстваме, че сме хора. Трябва да бъдем отговорни и всеки от нас да осъзнава своята роля в живота на другите и да помага за тяхното добро съществуване“. Това заяви в своето приветствие Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Той подари на домакините картина – фотография от град Пловдив в знак на толерантност  и получи от тях книга „Турците в България“.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство. Деветото „кафе на толерантността“ в Пловдив бе изпито в приятелска и непринудена обстановка. В края на срещата гостите получиха като подарък турско кафе и симид, след което с пожелания за здраве, мир и взаимно уважение се устремиха към своите дела.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/