Акцент, Новини

Инж. Илия Зюмбилев присъства на откриването на изложбата „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия“

Областният управител на Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев присъства на откриването на изложбата „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия“, която се проведе на 17 юни 2024г. в храм „Св. Димитрий Солунски“ в Старинен Пловдив. Това е първото събитие от чисто нов фестивал на Агенция „Антракт” , който се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

На събитието бяха представени ценни реликви – икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път напуснаха хранилищата на Пловдивската митрополия. Изложбата се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който откри фестивала в храм „Св. Димитрий Солунски“.

„Изключително важно е да съхраняваме и представяме на обществеността тези уникални артефакти от нашето духовно и културно наследство. Тази изложба не само ни позволява да се докоснем до богатата история на Пловдивската митрополия, но и ни вдъхновява да ценим и уважаваме нашите традиции и вяра,”, заяви инж. Зюмбилев. 

Експозицията даде началото на тримесечния мултижанров фестивал „Лято в Стария град“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/