Акцент, Новини

Областният управител проф. Янчева свика спешна среща заради повишения риск от пожари

Ст. комисар Димов поиска помощ от военните за потушаване на горските пожари на територията на общините Хисаря и Калояново

Областният управител на област Пловдив проф. д-р Христина Янчева проведе спешна среща с директорите  на РД ПБЗН- Пловдив –  ст. комисар Васил Димов и директора на РДГ-Пловдив – инж. Мирослав Димитров във връзка с повишения риск от пожари заради екстремно високите летни температури. В нея участва и заместник областният управител инж. Атанас Ташков, който ресорно отговаря за защитата на населението при бедствия и аварии.

„Целта на срещата да видим с какво могат институциите и местните власти да съдействат в усложнената ситуация и ако е необходимо да осигурим помощ от силите на Министерството на отбраната – военнослужещи и наземна техника“, заяви областният управител. Тя припомни, че още в началото на пожароопасния сезон са изпратени указания към общините и институциите за необходимите превантивни мерки, създадена е координация и са определени лица за контакт при необходимост от съдействие.

„Обстановката действително е усложнена и за това говори нарастването на броя на произшествията. Само през юни са възникнали 604 пожара, което е с близо 40% повече         спрямо  миналата година за същия период, когато са били 390“, коментира ст. комисар Димов. По думите му ситуацията е под контрол, но е изключително динамична.

Той подчерта, че сега е много важно кметовете да обърнат внимание на нерегламентираните сметища и натрупването на растителни отпадъци в близост до домовете на хората, защото именно те благоприятстват за бързото навлизане на огъня в населените места.  Ако досега не са направени заорани защитни ивици около обработваемите полета в землищата на населените места, да се направят, защото именно те  препятстват прехвърлянето на огъня. По думите всяко населено място е необходимо да има формирани обходни патрули, които да наблюдават обстановката и да подават своевременно сигнали при възникнали пожари.

„С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на горски пожари“, коментира и инж. Димитров. Те често са неконтролируеми, тъй като започват в диви и отдалечени местности, лесно се прехвърлят и обхващат огромни територии.

„Призоваваме гражданите да бъдат отговорни, за да не се допускат пожари като спазват правилата за пожарна безопасност, защото щетите могат да бъдат огромни за селското стопанство, промишлеността,  горите и имуществото на хората“, заяви проф. Янчева.

Малко след срещата към областния управител постъпи искане от ст. комисар Димов за оказване на помощ от 61-ава Стрямска механизирана бригада при потушаването на горски пожари в землището на села от общините Хисаря и Калояново.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/