Акцент, Новини

Областният управител участва в празника „Ден на ашурето“

Пловдив за поредна година девета година отбеляза празника за „Ден на ашурето“ днес. Пред Джумая джамия се събраха десетки пловдивчани и гости на града, за се включат в празникът на толерантността и приятелството.

Събитието се организира от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив с подкрепата на община Пловдив. В него се включиха и редица официални лица, сред които областният управител на  Пловдив проф. д-р Христина Янчева, турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам.-кметът по транспорт в община Пловдив Савина Петкова, представители на неправителствени организации на пловдивските турци, арменци и евреи. 

Тази година музикалната програма беше цветна като младежите от Крумовград, обединени в ансамбъл „Ачелия“. Те  представиха турски народни танци под съпровода на народни любовни песни и прекрасна хореография. Трите им изпълнения получиха заслужените овации на публиката и официалните гости. 

„Особеността на ашурето е, че съдържа много плодове, зеленчуци, разнообразни съставки и те оформят едно вкусно ястие. Точно като съжителството на всички религии и етноси в Пловдив, които живеят в хармония заедно. Денят на ашурето символизира това“, каза консулът на Република Турция.

Областният управител на Пловдив Христина Янчева сподели, че днешният ден е празник на толерантността и приятелството. По думите Пловдив е древен град, в който от векове в мир и разбирателство живеят хора от различни етноси и религии. Съвременният Пловдив е колоритен град, който пази традициите на приятелство и добросъседство и затова и днес заедно празнуваме този прекрасен празник.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед сподели, че Всевишният е създал хората, за да бъдат заедно и да се опознаят. „Празникът на ашурето има философски смисъл и религиозни корени. Ашурето се прави бавно, като символ на това, как човек трябва да се научи, а то е търпение. Трябва да търсим пътят на добруването, а не на враждата“, бе посланието на Ведат Ахмед.

Районният мюфтия допълни, че ашурето е храната, олицетворяваща мира. То е израз на споделяне, солидарност, любов и е символ на благодат и изобилие.

На финала всички официални лица хванаха по един черпак, отвориха „вълшебният казан“ пълен с ашуре и разбъркаха заедно съставките му.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/