Акцент, Новини

Проф. Янчева обсъди с хърватската посланичка сътрудничеството между Пловдивска област и Задарска жупания

Хърватски компании имат интерес от създаването на карго линия между  летище Пловдив и летище Задар

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева и хърватската посланичка Н. Пр. Ясна Огняновац обсъдиха конкретни стъпки за съживяване на двустранното споразумение между Пловдивска област и Задарска жупания. В срещата участваха заместник областните управители инж. Атанас Ташков и Нурджан Караджова.

„Нашите две държави имат много добро сътрудничество като приятелски и партньорски държави от ЕС и НАТО, но на ниво региони бихме могли да осъществим много по-засилено сътрудничество както в областта на бизнеса, така и в областта на културата“, заяви в началото на срещата проф. Янчева. По думите й двете страни поддържат и много добри връзки и работят по съвместни проекти в областта на образованието и науката. Като един от добрите примери тя посочи взаимните контакти между Загребския университет и Аграрния университет в Пловдив. Двете висши учебни заведения имат обща докторантска програма „Растително здраве“ (Plant medicine), в която участват общо 12 университета.

Според проф. Янчева споразумението, подписано през юни 2022 г., би могло да засили и културния обмен между Пловдив като столица на културата и Задар.

„Ние сме два много близки народа, но малко се познаваме и приемам предложението на проф. Янчева чрез културните прояви да засилим нашите контакти и да се опознаем взаимно“, коментира в отговор г-жа Огняновац. По думите й предстои да се проучат възможностите още тази есен в Пловдив да гостува голяма изложба с археологическите достижения на Хърватия, както и да се организира концерт с едни от най-добрите  техни класически музиканти.

Хърватският посланик също подчерта близките икономически характеристики на Пловдивска област и Задарска жупания. И двете области са едни от най-бързо развиващите се индустриални центрове в своите държави и могат заедно да реализират общи проекти, които да бъдат от взаимен интерес. Като пример г-жа Огняновац посочи интереса от страна на хърватски компании да създаде карго линия между летище Пловдив и летище Задар.

Друга голяма тема, свързана с икономическо развитие, която бе коментирана е предстоящото влизане на България в еврозоната.

„Нашият опит от година и половина показа, че няма причина да се притеснявате от преминаването към еврото. Ако сега питате хърватите дали искат да върнат към националната ни валута, ще ви отговорят с „не“. Най-важното обаче, да са стартира този процес е необходимо стабилно правителство“, коментира хърватската посланичка. Следващото важно нещо е преди въвеждането на еврото да се осъществи една сериозна публична кампания, която да разясни ползите от членството и да преодолее страховете на хората, които не са по-различни от тези, които са имали хърватите. По думите й обществената кампания в нейната страна е започнала от малките населени места и по-възрастното население, защото те са били идентифицирани като слабо информирани и податливи на различни внушения.

„Провели сме редица срещи с вашите правителства и сме отворени да помагаме с каквото е необходимо, защото не искаме да допускате нашите грешки“, подчерта г-жа Огняновац.

Двете страни си размениха подаръци, символ на приятелство и с надежда за продължаващо добро сътрудничество.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/