Акцент, Новини

Проф. Янчева: Рестартираме възраждането на Ботаническата градина на Пловдив с подкрепата на държавата и общината

Общината застава изцяло зад проекта, осигурили сме 100 хил. лв. за идеен проект, вече търсим формата за финансиране, коментира зам.-кметът Владимир Темелков

Стартира нов етап от идеята за възраждане на Ботаническата градина в Пловдив и превръщането й в естествена част от зелената система на града, а също така в образователен, научен и туристически център.

Това стана ясно на среща по инициатива на областния управител на Пловдив проф.  Христина Янчева. „Ботаническата градина е моя кауза още като ректор на Аграрния университет и се радвам, че в лицето на зам.-кмета на общината Владимир Темелков и новото ръководство на университета срещнах много силна подкрепа за рестартиране на дейностите по идейния проект за изграждане и модернизация на това прекрасно пространство от 113 декара с ценни видове“, заяви в началото на срещата проф. Янчева. Тя припомни, че с кмета на Пловдив Костадин Димитров работят още от периода му на  районен кмет на „Тракия“, когато беше изградена ограда и беше подготвен ПУП на терена.

„В лицето на Община Пловдив имате много силна подкрепа, защото за нас Ботаническата градина е част от един по-голям проект за изграждане на нов модерен образователен център, който ще включва и новия корпус на Математическата гимназия и доизграждане на продължението на бул. „Санкт Петербург“ до паметника на Скобелева майка. Като начало обаче е необходимо да изчистим юридическата рамка, която ще ни позволи да кандидатстваме за финансиране от държавата или по европейски програми“, коментира зам.-кметът с ресор дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование. Той допълни, че по негово настояване в бюджета на общината за тази година са заделени 100 хил. лева за изработването на идеен проект, който да стане основа за същинското техническо проектиране.

Ректорът на Аграрния университет  доц.  д-р Боряна Иванова бе категорична, че проектът за Ботаническата градина остава един от приоритетните и за новото ръководство. Тя отново припомни, че през последните 8 години те не са спирали да търсят финансова подкрепа от държавата в лицето на Министерството на образованието, но до този момент не са успели, въпреки активните си действия. „Като собственик на тази прекрасна градина сме готови да партнираме с общината и държавата, за да стигнем до финансиране на проекта“, подчерта доц. Иванова.

Подкрепа беше получена и в лицето на Центъра за растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и неговия ръководител проф. Цанко Гечев. „Нашият опит показва, че е важно да бъдат осигурени средства за изграждането и първите години на функционирането на градината като научен и учебен център и музей на открито. Радвам се, че държавата в лицето на областния управител и местната власт се ангажират толкова активно с проекта, защото той е важен за града и региона, за научната общност и образованието“, заяви проф. д-р Весела Казашка, ръководител на администрацията на ЦРСББ.

В срещата участва и един от първите доброволци, дали бъдеще на градината – Наталия Елис, сега ръководител на общностен център „Компас“ . Преди ковид кризата и войната в Украйна, тя беше пряко ангажирана с градината като природозащитник и общественик. Наталия Елис припомни как преди пет години над 50 доброволци, събрани от нея, дни наред полага усилия за почистването и облагородяването на терена и опазването на редките видове там. „Този проект за мен също е лична кауза. Той има огромен потенциал и ние ще продължим да работим по него с идеи, труд и каквото е необходимо“, подчерта Елис.

Областният управител проф. Христина Янчева и зам.-кметът Владимир Темелков се ангажираха да организира среща с министъра на образованието Галин Цоков, за да може в рамките на годината да стартира изготвянето на идейния проект и да има готовност за осигуряване на финансиране. 

Визиите на зоната около Ботаническата градина са предоставени от Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/