Акцент, Новини

Премиерът Главчев: Хората на терен проявяват героизъм, важното е, че при пожарите няма жертви

„Всички институции са мобилизирани и денонощно се работи за справяне с бедствието в областта, заяви областният управител проф. Христина Янчева

„Хората, които са на терен проявяват героизъм. Пожарникари, военнослужещи, горски работници и доброволци полагат усилия, за да бъдат ограничени пожарите максимално бързо. При толкова много огнища навсякъде се действа адекватно. Най-важното е, че няма човешки жертви. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който пристигна в калояновското село Отец Паисиево заедно с министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов.

Той беше посрещнат от областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, която го увери, че всички институции, регионални и местни власти са мобилизирани, за да бъдат потушени пожарите. Тя отправи специални благодарности към пожарникарите и военните, които вече седми ден, при изключително високите температури, са на терен денонощно, за да предпазят населените места и да потушат пожарите на територията на общините Хисаря и Калояново. По думите й заслугата в най-голяма степен е на професионалното и ефективно ръководство на операцията в лицето на директора на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов. „Нямаше да се справим без активната помощ на кметовете и на армията, която е до нас с обучени хора и техника“, коментира още проф. Янчева.

Премиерът Димитър Главчев призова бедствието да не се политизира. По думите му това е „цинично на фона на усилията, които се полагат“. „Призовавам политиците, ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място да видят за какво става въпрос“, заяви Главчев. Той беше категоричен, че в трудни моменти е важно обществото ни да не бъде разединявано чрез политически нападки.

Премиерът изтъкна, че именно село Отец Паисиево, от където е част от рода на Васил Левски, е знаково място, и тук е мястото да бъде отправен силен призив за единство за преодоляване на настоящото предизвикателство. „България има нужда от силите от всеки един от нас, важно е да се обединяваме, а не да се разделяме“, категоричен беше министър-председателят.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, посочи, че екипи на Агенцията за социално подпомагане вече са на терен, така че хората, които са пострадали при пожарите, ще могат веднага да подадат молбите си за първоначална помощ, чийто максимален размер е 1578 лв. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Пострадалите, на които е отпусната еднократната помощ, могат да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика. Средствата се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на техните пострадали домове.

Днес борбата с огнената стихия в района на Отец Паисиево продължава. Към момента се ограничава периметърът на огъня. От сутринта са на място и работят два хеликоптера. Хеликоптери има и в района на село Воден. Министър-председателят Димитър Главчев специално благодари на Турция и на Чехия за изпратената навременна помощ. В отговор на журналистически въпрос министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уточни, че след като пожарите са погасени, предстои да бъде установено дали причината за възникването им е човешка небрежност.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/