Акцент, Новини

След заседание на Кризисния щаб: Пожарът на депото край Цалапица е потушен на 95%

Въздухът е чист, но превантивните мерки остават до окончателното ликвидиране на последствията от огнената стихия, подчерта областният управител проф. Янчева

Пожарът на депото край пловдивското село Цалапица, вече е потушен на 95%, няма запрашаване на въздуха в засегнатите райони. Това съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева след заседание на Областния кризисен щаб, който се проведе на мястото на пожара. Тя обясни, че остават малки огнища в южната част на сметището като общата площ, обхванала пожара е 45 дка.

В заседанието на Кризисния щаб участваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по “Екология” на община Пловдив Иван Стоянов, зам.-кметът на община Родопи Емилия Иванова,  както и представители от РИОСВ, ОДМВР и РДПБЗН.

„Тази сутрин отново се усеща миризма в някои квартали на града, но данните от измервателните станции показват, че няма запрашаване на въздуха. Стойностите на фините прахови частици са значително под нормата. По мнение на специалистите на място от екологична инспекция и пожарната в ранните часове днес може да има пик в нормите на ФПЧ, поради това, че атмосферните условия се променят рязко и е препоръчително до пълното потушаване на пожара да се спазват мерките на здравната инспекция“, коментира още областният управител.

„Напомням, че мерките за носене на маски не са задължителни, а препоръчителни. Препоръчва се още и хората по възможност да не излизат сега в ранните часове, докато все още има мъгла“, заяви шефът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. Той обаче бе категоричен, че нито един случай на пострадал от запрашеността на въздуха не е потърсил помощ в РЗИ или в спешните медицински центрове.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров благодари на всички институции и компании, които са се включили в гасенето на пожара в село Цалапица. Той направи това по време на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе днес на сметището. „Благодарение на общите ни усилия и най-вече на огнеборците, пожарът беше овладян и се надяваме да бъде потушен за по-малко от 48 часа“, заяви кметът на Пловдив. Той обясни, че всички записи от камери са предоставени на полицията още в петък, за да се разследват причините за пожара.

Заместник-кметът  Иван Стоянов поясни,  че проверки на депото се правят всеки месец. Имало е няколко предписания през годините, които са изпълнени. През месец юни са изпратени писма до Депото за неопасни отпадъци в Шишманци, Депото в Цалапица и до Компостиращата инсталация към ОП „Чистота“, в което общината настоява  се да засилят мерките във връзка с пожароопасния сезон.

„Продължават действията по запръстяване на горящия участък, неговото уплътняване и оросяване. Надяваме се, че днес пожарът ще бъде ликвидиран“, каза началникът на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН – Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов. Той добави, че голямата площ на пожара, димната среда и запрашеността са препятствали работата на пожарникарите, но благодарение на мобилизацията на всички институции, запръстяването е станало изключително бързо  – за 24 часа, а не за седмица, както обикновено.

„Тече анализ на записите от камери от служители на  ОДМВР – Пловдив. Нямаме все още точна яснота за причините за възникването на пожара“, коментира заместник-директорът на ОДМВР – Пловдив комисар Димитър Събчев. Във връзка с пожара Окръжна прокуратура е образувала следствено дело и са започнали оперативно-издирвателни действия. Към момента няма яснота по отношение на причините за възникването на пожара.

До пълното ликвидиране на пожара институциите остават в готовност за предприемане на необходимите действия, съобщи още областният управител.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 07 август, 2024 в 11:05

Skip to content https://www.livechatalternative.com/