Акцент, Новини

Проф. Христина Янчева проведе  работна среща с екипа на Енергийна Агенция – Пловдив

Агенцията предлага безвъзмездна техническа помощ за реновиране на държавен и общински сграден фонд по линия на Механизма за безвъзмездна помощ чрез Механизма ELENA

Темите за кръговата и биоикономиката, намаляване на енергийното потребление и вредните емисии, производството на енергия от възобновяеми източници, енергийното обновяване на сградния фонд и използването на отпадъците, обсъдиха на среща областният управител на Пловдив Христина Янчева и изпълнителният директор на „Енергийна агенция – Пловдив“ Лияна Аджарова. Те се обединиха около позицията, че постигането на напредък в тези области е от изключително значение за постигане на устойчива урбанизация, привлекателна, чиста и здравословна околна среда за гражданите.

„Регионалните и местните власти имат важна роля в осъществяването на енергийния преход и постигане на целите на ЕС за ресурсна ефективност, оползотворяване на отпадъците, преминаването към чисти технологии и енергия, адаптиране към изменението и въздействието на климата“, коментира по време на срещата областния управител.

По време на срещата бяха обсъдени идеи за устойчивото развитие на общините от област Пловдив чрез намаляване консумацията на енергия в общинската инфраструктура, реновиране на съществуващия сграден фонд с цел постигане на енергийна ефективност и  независимост, създаване на по-привлекателна и чиста градска среда.

Проф. Янчева бе информирана, че Енергийна Агенция – Пловдив активно подкрепя и съдейства на общинските администрации в посока енергийна ефективност и декарбонизация на сградния фонд. Тя бе запозната с техническата помощ, която Агенцията може да предостави на общините от област Пловдив в  рамките на Механизма за безвъзмездна помощ ELENA (European Local ENergy Assistance) на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската комисия, а именно:

  • интегрирани услуги: от информация и консултации до анализ на сгради, изготвяне на обследвания за енергийна ефективност, подготовка на документация и подкрепа при проектиране за инвестиционни проекти;
  • комплексна експертиза (информационна, правна, финансова, техническа) по време на целия процес на енергийно обновяване на сгради;
  • ▪ техническа и правна подкрепа за стартиране на обществени поръчки за изпълнение на интервенции за ЕЕ, след обсъждане на резултатите от енергийни и технически обследвания. Услугите в обхвата на техническата помощ са безвъзмездни за общините и държавните структури на територията на областта.

Дискутирани бяха и други приоритетни въпроси, сред които възможността за създаване на Високо-технологичен парк за иновации в Пловдив, който ще предложи на Южен централен район една добра екосистема за млади фирми и организации с изследователска и развойна дейност, работещи върху иновативни продукти и услуги в областта на кръговата и биоикономиката, зелените и чистите технологии, дигиталните технологии, интелигентните енергийни системи и нови енергийни източници, социалното предприемачество, науките за здравето и живота.

Основният фокус на бъдещият Тех Парк ще бъде върху високо технологична развойна дейност, значима и нужна за развитието на местната икономика, както и отваряща пътища за интеграция на местния бизнес в глобалните икономически вериги. Подобно съсредоточаване на високотехнологични компании, които създават демонстрационни и пилотни прототипи са в основата на комерсиализацията на нови инсталации, продукти, материали и системи.  Разчитат на активен обмен между хора и идеи за разработване на технологии и системи, които да отговарят на нуждите на местния, националния и глобален пазар. Това е стратегически и високо професионален „контакт“, който цели създаване на комерсиализирани продукти от изследванията.

Паркът ще разчита на добри европейски модели и практики за публично-частно партньорство и проекти за научно-изследователска и развойна дейност и иновации. Двата екипа, единият на Областна администрация Пловдив  и другият – на Енергийна Агенция – Пловдив, обсъдиха предстоящо сформиране на работна група, която да се ангажира с развитие на идеята за проекта.

Изявено бе категоричното намерение, че след проведената първа съвместна среща диалогът и сътрудничеството по планираните и дискутирани идеи ще продължи.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Проф. Христина Янчева проведе работна среща с екипа на Енергийна Агенция – Пловдив
Проф. Христина Янчева проведе работна среща с екипа на Енергийна Агенция – Пловдив
Skip to content https://www.livechatalternative.com/