Акцент, Новини

Проф. Янчева: Има намаление на показателите на ФПЧ в Пловдив, очакваме до няколко часа да паднат до нормални стойности

Пожарът в депото на Цалапица е ограничен, прави се всичко възможно за бързото му потушаване, заяви областният управител след спешно заседание на кризисния щаб

По данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) от тази сутрин има превишение на показателите на фините прахови частици в някои райони на Пловдив. Причината за това е пожарът на депото в Цалапица. В обедните часове обаче се наблюдава намаление на тези стойности. Това съобщи областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева след  спешно заседание на кризисния щаб. В  него участваха ръководители на ОДМВР, РДПБЗН, РЗИ-Пловдив, РИОСВ-Пловдив и общините Пловдив и „Родопи“,  за да обсъдят какви мерки да се предприемат заради усложнената обстановка вследствие на пожара и да се набележат мерки за защита на здравето на населението.

Областният управител припомни, че по-рано днес заради влошеното състояние на въздуха в Пловдив РЗИ излезе с препоръки към гражданите:  да затварят прозорците и да избягват дейности на открито, а възрастни хора, бременни жени, деца и хора с хронични заболявания да останат по домовете си, а при излизане да се носят маски. „Най-вероятно и утре сутринта ще има завишаване на стойностите на ФПЧ, тъй като облакът е в посока Пловдив“, предупреди проф. Янчева и препоръча стриктно спазване на препоръките на здравната инспекция.

Тя съобщи също, че пожарът за момента е овладян и ограничен, а на терен работи много техника за потушаване на пламъците и запръстяване. „Щабът остава в готовност и утре отново ще бъде свикан, ако трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на населението“, допълни областният управител. 

„На билото теренът вече е запръстен, сега се работи и по ската, където е и най-трудно. Основната задача тази нощ бе, да се ограничи периметърът на пожара“, обясни зам.-кметът на община Пловдив Иван Стоянов. Той съобщи, че на сайта на общината пловдивчани могат на да следят какво е състоянието на въздуха като информацията се обновява на всеки час. По думите му дори и да не е  висока концентрация на ФПЧ, острата задушлива миризма създава дискомфорт и се прави всичко възможно пожарът да бъде потушен максимално бързо. „Запрашаването, което се получи сутринта, беше заради температурната инверсия и падането на температурите със 7-8 градуса. Тогава облакът се разнесе към Пловдив, по течението на река Марица, към „Тракия“ и южните квартали, както и населените места на юг от Пловдив“, обясни Стоянов.

В отговор на журналистически зам.-кметът съобщи, че е издал разпореждане да се прегледат камерите за видеонаблюдение от деня на пожара. След потушаването му бъде сформирана  комисия, която да влезе да огледа всичко и да установи дали има пропуски от страна на оператора на депото. „Ако се установят такива, санкциите ще бъдат безкомпромисни“, бе категоричен Иван Стоянов.

„Измерванията с мобилната ни станция не показват опасна концентрацията на вредни газове“,  съобщи  началникът на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов. Той ръководи и операцията по потушаването на пожара на територията на депото в Цалапица.

Директор на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков, също потвърди, че няма завишения на серни и азотни оксиди, както и на съединението бензен.

Областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева обясни, че системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT не се е задействала тази сутрин, защото е имало завишаване само на праховите частици, не и на вредните компоненти във въздуха.

Главен инспектор Бришимов каза още, че към момента причините за пожара в Цалапица все още се изясняват. Той посочи, че огънят е възникнал в самото сметище, а не е навлязъл от друг пожар. „През цялата нощ ние го поддържахме в района, в който беше, потискахме го да не се развива и използвахме времето да съсредоточим голямо количество инженерна техника – два големи багера, два големи булдозера и 12 самосвала. Разкрити са места за добив на пръст и започна запръстяване на сметището“, добави главен инспектор Бришимов.

„Надявам се при тази организация, ако нямаме отказ на техниката, до довечера да потушим пожара. Очакваме през поставената пръст да се филтрира дим, затова от сега сме предприели мерки тя непрекъснато да се оросява и уплътнява до пълното потушаване на пожара“, каза още той.

Припомняме, че пожарът избухна на 1 август около 16:30 часа на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до село Цалапица, община „Родопи“. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара. На помощ беше извикана земеделска техника, която направи просеки, около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 06 август, 2024 в 11:31

Skip to content https://www.livechatalternative.com/