Акцент, Новини

Нурджан Караджова бе гост на откриването на академичната учебна година в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Заместник областният управител връчи на ректора доц. Пехливанов поздравителен адрес от името на проф. Христина Янчева

С изключително богата празнична музикална програма беше открита новата учебна година в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Концертната зала беше препълнена от студенти, преподаватели и гости, сред които и заместник областният управител Нурджан Караджова. Тя поздрави ръководството и връчи на ректора доц. Пехливанов поздравителен адрес от името на проф. Христина Янчева.

Сред многобройните гости бяха също заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, ректорът на Аграрния университет доц. Боряна Иванова, ректорът на УХТ проф. Галин Иванов, ректор на УХТ, ректорът на ВУАРР доц. Екатерина Кюскиева-Арабска, директорът на пловдивкия филиал на ТУ-София доц. Никола Шакев и председателят на настоятелството на ВУСИ Олга Манолова.

Водещ на празничната церемония по откриването бе Ирина Чавушян, второкурсничка и Председател на Студентски съвет и Студентско представителство.

Пръв приветствие към гостите, академичната общност отправи новият ректор доц. д-р Жан Пехливанов. Освен топлите думи студентите, той използва възможността да представи ново ръководство на Академията.

„Щастлив съм, че именно аз, в качеството ми на заместник-кмет по култура, имам възможността да ви приветствам в този толкова вълнуващ ден! Вълнуващ е както за тези, които за първи път прекрачват прага на Академията– първокурсниците, но и всички настоящи студенти, които вече в процеса на следване са разбрали, че АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ е едно необикновено място, един истински дом, храм на изкуствата. Бих искал най-напред да поздравя новото ръководството в лицето на доц. д-р Жан Пехливанов, както и старото, в лицето на проф. Тони Шерекерджиева – Новак и нейния екип, за това че се работеше и ще продължава да се работи, за да можем днес ние да казваме че АМТИИ е не просто престижна институция, а най-динамично развиващата се образователна институция в България“. Това заяви в поздравлението си заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Студентски дует изпълни пред гостите „Shallow“ на Лейди Гага и американския актьор Брадли Купър. Шопският танц с „игрива мечка“ събра овациите на публиката. Последваха изпълненията на класическа музика.

Прочутата академия на Пловдив е основана като филиал на Българската държавна консерватория от Асен Диамандиев през 1964 г. Става самостоятелно висше училище през 1972 г. с името Висш музикален педагогически институт. Първоначално подготвя само учители по музика, с годините училището разширява дейността си. Днес е единственото висше училище с няколко специалности, насочени към българската народна музика, интересен факт в историята на училището е, че през 1999 г. в академията е монтиран тръбен орган, произведен от Werner Bosch Германия.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 18 септември, 2024 в 17:12

Skip to content https://www.livechatalternative.com/