Акцент, Новини

Областният управител проф. Янчева отличи с почетен плакет Пловдивската пожарна

Отличието е признание за високия професионализъм на целия личен състав на РДПБЗН – Пловдив по време на тежките летни пожари, над 70 служители получиха награда и благодарност от министъра на вътрешните работи

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева връчи почетен плакет на директора на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов по време на тържествено честване на професионалния празник.

„Отличието е признание за високия професионализъм на целия личен състав по време на тежките летни пожари, в които благодарение на вас не бяха допуснати човешки жертви, а щетите бяха ограничени“, заяви в обръщението си областният управител. И припомни, че на територията на областта през летните месеци имаше хиляди пожари, но някои от тях бяха изключително тежки и застрашаваха живота и имуществото на населението и посочи тези край Хисаря, калояновското село Отец Паисиево. Голям пожар горя на Беклемето – в резерват „Стенето“. Последваха пожари в склад за пластмаса в с. Царацово край Пловдив, както на депото в Цалапица.

Тя благодари за бързата и професионална намеса на пожарникарите, за помощта на военните,  на горските служители, на местната власт и
доброволните формирования от Пловдив, София, Хисаря, Калояново, Родопи, както  и десетки граждани, които се притекоха на помощ.

Благодарности отправи и кметът на Пловдив Костадин Димитров, който подчерта, че мащабният пожар на депото в Цалапица е потушен само за три дни, което е своеобразен рекорд. Обикновено тези пожари тлеят и отделят вредни вещества с дни, дори и седмици. Той също връчи своето отличие.

По време на честването над 70 служители на пловдивската пожарна бяха наградени с индивидуална парична награда и обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи по повод празника на пожарната – Кръстовден.

Сред отличените са директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов и гл. инсп. Димитър Бришимов, които денонощно ръководeха операциите по гасенето на терен по време на най-тежките летни месеци.

Награди от министъра получиха също началникът на РСПБЗН – Карлово Тоньо Чалъмов и гл. инспектор Петър Петров, началник сектор „СОД“ в пловдивската дирекция за методическата му помощ при логистиката и организацията на работата с чуждестранните екипи от Чехия, Испания, Франция и Швеция – част от механизма за гражданска защита на ЕС. Други 146 служители са наградени за проявена инициативност и професионализъм от старши комисар Васил Димов, директор на РДПБЗН – Пловдив.

С плакети на пожарната бяха наградени кметът на Пловдив Костадин Димитров и областният управител Христина Янчева. Грамоти получиха също кметовете на общините Калояново и Хисаря, директора на Регионалната дирекция на горите в Пловдив и др.

Със заупокойна молитва пред паметника на загиналите пожарникари започна церемонията по повод професионалния празник на пожарникарите Кръстовден. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на загиналите огнеборци. С минута мълчание и на колене огнеборците почетоха колегите си, загинали при изпълнение на служебните си задължения. С минута мълчание и на колене пловдивските огнеборци почетоха с своите загинали колеги. На паметната плоча в двора на РДПБЗН-Пловдив бяха положени венци и цветя.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 18 септември, 2024 в 17:12

Skip to content https://www.livechatalternative.com/