Акцент, Новини

Проф. Янчева подкрепи проект на Асоциацията на младите учени

„Най-важно е да задържаме тук младите таланти в науката, защото те са носителите на иновациите и на бъдещето развитие на региона“, заяви областният управител

Областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева откри кръгла маса за млади учени по проекта „Инкубатор на млади таланти“. Събитието се организира от Сдружение „Асоциация на младите учени“ и е финансирано по европейската програма „Еразъм+“.

Пловдивска област е домакин на срещата, в която се провежда в Университета по хранителни технологии и събира представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните организации и сектора на неправителствените организации.

„Младите учени дават иновативни и перспективни идеи, затова всички университети работят с тях, но по-важно е да задържаме младите таланти тук, в областта, защото те са носителите на иновациите и на бъдещето развитие на региона“, заяви в експозето си проф. Янчева. Тя подчерта,  че нашата област е най-бързо развиващият се  икономически район в страната и това се дължи както на високия ръст на инвестициите в Тракия икономическа зона, така и на научния потенциал тук. Областният управител приветства усилията на екипа на проекта,  който си е поставил амбициозната задача да получи финансиране за общо 230 иновативни идеи, които да бъдат реализирани като прототипи.

Проектът подпомага младите таланти, които са част от местната общност и участници в него, да предложат свои иновативни решения на реални проблеми и предизвикателства, посочени от общините. Те ще получат финансиране за разработване на своите прототипи и идеи, които могат да допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

Първият ден започна вчера с лекции, след което участниците бяха разделени на работни групи и им бе възложена задача да намерят решение на казус по актуален местен проблем. В разработването на решението бе позволено използването на изкуствен интелект. Вторият ден на кръглата маса бяха представени решенията.

Сред официални гости бе и зам.-кметът по финанси на Община Пловдив Женя Петкова.  

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 03 октомври, 2024 в 17:41

Skip to content https://www.livechatalternative.com/