Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев беше официален гост на Празника на розата в Карлово

Традиционният Празник на розата 2016 се проведе в  Карлово на 28 май- събота. Тържеството започна с пресъздаването на ритуала “Розобер” в розовите масиви на карловския квартал „Сушица“ .

Официални гости на празника бяха заместник-областният управител на област Пловдив Георги Пилев, народните представители на 43-то Народно събрание Никола Хаджийски, д-р Христо Грудев, Димитър Дъбов, Магдалена Ташева, Мартин Иванов, Н.пр. Алберто Труеба – посланик на Аржентина, Н.Пр. Ана Мария Фернандес – посланик на Бразилия, Георги Ранов областен управител на област Стара Загора, Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, кметове на общини и населени места, Царици на Розата през годините от 1975 г. до настоящия момент, представители на посолството на Япония, официални делегации от община Осио Сотто – Италия, община Конин – Полша, Китай, град Батнаухайн – Германия, представители на държавни и местни институции.

В приветствието си към жителите и гостите на Розовата долина, кметът на Карлово  д-р Емил Кабаиванов заяви: “В ден като днешният ми се иска времето да спре, за да се насладим на аромата на нашата роза, на синьото небе, на слънцето, на зеления Балкан, на всичката тази красота, която Бог ни е поверил да я пазим и да се радваме.

С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата 2016 – Марина Свиленова, която се обърна към присъстващите с думите: „Аз, Царицата на Розата, Ви благославям и повелявам днес да бъде ден на всеобщо веселие! Радвайте се на вашия труд и на земята, която ражда красота. Да бъде празник!”

Празникът продължи с фолклорна програма, изнесена от Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, танцов състав “Розова долина” Карлово, Гайдарски състав “Петко войвода” София, фолклорни групи от Войнягово, Баня, Климент, Дъбене, Горни Домлян.

По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.

Празникът на розата се превърна в незабравимо преживяване за стотици жители и гости от страната и чужбина /Япония, Холандия, Китай, Италия, Белгия, Франция и др./

Поздравителни адреси до кмета на Община Карлово бяха получени от Президента на Република България, министерства, посолства, ръководители на институции,  кметове на общини и населени места.

Последна редакция на 11 юли, 2016 в 16:00

Skip to content https://www.livechatalternative.com/