Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев посрещна високопоставена китайска делегация

Заместник-областният управител Георги Пилев посрещна  делегация от китайския град Тиендзин. Делегацията беше водена от ръководителя на  Постоянния комитет на общинския съвет на град Тиендзин г-н Сяо Хуайюан и членове: г-н Ян Фуган – генерален секретар на Постоянния комитет на общинския съвет, Ян Уейдон – заместник директор на фискалния и търговски комитет, г-н Лян Имин – заместник – директор на комитета по международни отношения, г-н Дзя Уей – директор на кабинета по международни отношения към главна дирекция към общинския съвет на Тиендзин и двама китайски бизнесмени – Чи Сяуей и г-н Ванг Фънг У – управител на „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ ЕООД. На срещата присъстваха и г-н Борислав Димов – Главен секретар на областна администрация – Пловдив, г-жа Лидия Гимишева, директор на „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“, началникът на отдел „Координация и европейска интеграция“ Снежана Александрова, г-жа Ирина Белева – генерален консул в Шанхай в периода 2011-2015 г., Кръстьо Белев, представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин и г-н Красимир Патишанов – управител на една от големите винарски изби в региона.

Срещата даде старт на бъдещото стратегическо партньорство между област Пловдив и Тиендзин, който е един от четирите града в Китай, имащи статут на области. Побратимяването на област Пловдив и муниципалитет Тиендзин е първото по рода си в България и датира още от 23.09.1990г.

Заместник-областният управител и Снежана Александрова направиха презентация на икономическите възможности на област Пловдив и на добрите условия, които предлага на чуждестранните инвеститори Тракия икономическа зона – един от най-мащабните икономически проекти на България.

От своя страна, гостите разказаха за големия икономически потенциал, който има град Тиендзин.

Тиендзин е един от най-важните индустриални центрове на страната, със силно развита икономика. Градът има древна история и култура и е голям образователен и пристанищен център. Огромен растеж има и в секторите селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, търговия и високи технологии. В него живеят над 15 млн. жители и отстои само на 150 км. от Пекин.

Доброто икономическо състояние на Тиендзин е сред основните причини да се търсят начини за разширяване на връзките между двете области и по-изгодни условия за икономически и  културен обмен.

Правата крачка, която беше набелязана, бе да се инициират двустранни посещения на високо ниво и да се намерят начини за дългосрочно двустранно партньорство и обмяна на мнения и идеи за съвместни икономически проекти.

Китайските гости изтъкнаха, че имат идея да предоставят стипендии на пловдивски студенти, за да може те да продължат образованието си в Тиендзин. Те отправиха покана за посещение на делегация от експерти и бизнесмени от област Пловдив, които на място да проучат възможностите за партньорство.

На срещата беше обсъдена и инициативата на г-жа Белева, която предложи в рамките на създадената вече в Тиендзин Зона за свободна търговия, да бъде дадена възможност на български производители от пловдивска област да представят своята продукция на китайския пазар. Идеята е да се създаде български павилион на стоки в Тиендзин, като от своят страна тя се ангажира да предостави на китайските производители сграда, в която да се помещава шоурум на китайски стоки.

Г-н Хуайюан подкрепи идеята и обеща в най-скоро време да бъде дадена зелена светлина на проекта.

В края на срещата, заместник-областният управител Георги Пилев благодари на гостите за отправената покана за гостуване. „За нас беше изключително удоволствие да домакинстваме на делегация от първия китайски град, който е побратимен с град Пловдив и съм на мнение, че едно побратимяване между два града, за да не се изпразни от съдържание, непременно трябва да бъде съпроводено от непрестанни двустранни контакти“, подчерта той.

Китайските гости благодариха за гостоприемството и подариха на българските домакини традиционни сувенири и сто годишна карта на града, а след това се снимаха за спомен.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Последна редакция на 11 юли, 2016 в 16:00

Skip to content https://www.livechatalternative.com/