Новини

Областният управител Здравко Димитров прие руския посланик Анатолий Макаров

Областният управител Здравко Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Анатолиевич Макаров.

На срещата присъстваха и почетният консул на Русия Георги Гергов, старши съветник на Посолството на Руската федерация Владимир Казанчев, съветникът по културните въпроси Кирил Рънза, търговският представител Игор Илингин, прессекретарят Анастасия Кабанова и зам.-областните управители на Област Пловдив Владимир Петров и Ангел Рангелов.

По време на разговора беше направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимоизгоден интерес като икономика, образование, наука и култура. Общо бе мнението, че е на лице възможност за активизиране на диалога в тези сфери и възможностите за по-добро двустранно партньорство.

Анатолий Макаров подчерта, че е много радостен от активния диалог, който в последните години се осъществява между Пловдивска област и Санкт Петербург. Той не скри задоволството си от добрите партньорски връзки, които са се активизирали благодарение на Областния управител Здравко Димитров и Вице-губернатора на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан, който за втора поредна година ще посети Пловдив по време на честванията на Националния празник на страната 3-ти март.

Посланикът на Руската федерация предложи да се засили двустранният икономически интерес, като инициира посещение на българска бизнес делегация в Русия. Здравко Димитров и Анатолий Макаров обсъдиха и възможностите за съвместно отбелязване на 50 години от създаването на първото българо-руско предприятие в Коми. По този повод в Коми се подготвят големи тържества в края на месец септември и областният управител предложи да се направи реципрочно честване и в Пловдивска област, защото има много хора в областта, които са свързали голяма част от трудовата си дейност с това предприятие. Двамата обсъдиха и възможностите за културен обмен между двете държави във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, както и възможностите за обучение на български студенти в Русия.

Областният управител на Пловдив подари на посланика на Руската федерация оригинален плакет, свързан с историята на траките. В края на срещата, Анатолий Макаров благодари на Здравко Димитров за гостоприемството и топлото посрещане, и изрази убедеността си, че тази визита ще доведе до засилване на двустранното сътрудничество.

[contentblock id=5 img=gcb.png]

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/