Новини

Стартира проектът „Стратегии за интегриран, немоторизиран, зелен и здравословен туризъм – INSiGHTS“

Областна администрация – Пловдив взе участие в първата партньорска среща в гр. Тата, Унгария, като асоцииран стратегически партньор по проекта „Стратегии за интегриран, немоторизиран, зелен и здравословен туризъм – INSiGHTS“ по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020 г.“, изпълняван от Агенцията за регионално развитие с бизнес център за подпомагане на МСП (Пловдив, България).

Проектът се ръководи от Pons Danubii – Европейско обединение за териториално сътрудничество, Комарно, Словакия, и е на стойност 2,3 млн. евро. В тридесетмесечното изпълнение на проекта  (януари 2017 – юни 2019) са включени 14 партньори от България, Хърватия, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Българският участник – Агенцията за регионално развитие с бизнес център за подпомагане на МСП – Пловдив, за 21 години дейност има принос в реализацията на много международни проекти в област Пловдив, като постига непрекъснат напредък в постигането на устойчивост в приложението на разработените документи и добри практики.

Целта на проекта INSiGHTS е намирането на решения за превръщането на регионите в по-притегателни локации чрез разработване на туристически стратегии, които се фокусират върху защитата на райони с природни и културни ресурси и върху разгръщането на потенциала им, свързан с динамичните тенденции към бавен (немоторизиран), зелен и здравословен туризъм.

Партньорите ще работят в тясно сътрудничество със заинтересовани страни в осем региона за получаване на актуална информация относно текущото състояние на туризма, а също и за обмен на идеи и предложения за нови възможности за немоторизиран, зелен и здравословен туризъм. Ще бъдат създадени осем интегрирани устойчиви стратегии за туризъм, разработени от партньорските региони, и всички те ще могат да се адаптират в региона на река Дунав, както и в туристически райони като област Пловдив.

Очакваните резултати в партньорските региони ще бъдат: интелигентна картова система; нови туристически пакети; екологично образование, свързано с нови туристически услуги, насърчаващи екологично чист и здравословен начин на живот; бавни туристически мрежи, предлагащи програми за спорт, инфраструктури за колоездене, както и устойчив модел на туризма за селските и градските райони.

Актуална информация за проекта INSiGHTS се поддържа на: www.interreg-danube.eu/insights

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/