Новини

Зам.-областният управител Владимир Петров се преклони пред жертвите на Холокоста

Днес се отбелязват 74 години от спасението на българските евреи от нацистките лагери на смъртта. Пред Паметника на благодарността в Пловдив, на пл. „Цар Калоян“ пред Дома на младоженците“, се събраха десетки  граждани и представители на еврейската общност в града. Сред официалните гости на събитието бяха зам.-областният управител Владимир Петров, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, депутати и общественици.

В словото си, председателят на дружество „Шалом“ Светлозар Калев, подчерта, че по отношение на планираната, но осуетена депортация на българските евреи, Пловдив е един от важните градове в страната.

На 10 март 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан спират депортирането на евреите от Пловдив към лагерите на смъртта. Благодарение на това в  България се приема план Б – изселване  и изпращане  на евреите в трудови лагери, като по този начин се запазва животът на 48 000 души.

В памет на жертвите на Холокоста, присъстващите сведоха глави и положиха венци и цветя пред Паметника на благодарността.

Последна редакция на 14 март, 2017 в 16:22

Skip to content https://www.livechatalternative.com/