Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна със здравния министър Петър Москов

Областният управител Здравко Димитров беше домакин на срещата с министърът на здравеопазването Петър Москов, която се състоя днес в Областна администрация – Пловдив. На срещата присъстваха представители на здравните заведения, общината, РЗИ, РЗОК, пациентски и съсловни организации и депутати. Темите, разисквани на днешната среща, бяха готвените промени във връзка с предстоящата здравна реформа и проекта за Национална здравна карта.

Министър Москов увери всички, че болници няма да бъдат закривани както в Пловдив, така и в останалите населени места в страната. Министърът подчерта, че Националната здравна карта гарантира, че ще се обърне внимание на реалните потребности на всички населени места. Оказа се, че в Пловдив, а и почти навсякъде, има много болнични легла, които не се използват. Министър Москов даде пример с пловдивските онкологични отделения. При отчетите за последните три години става ясно, че от 315 болнични легла за онкологично болни, са използвани само 128. Здравната карта гарантира, че броят на болничните легла в онкологичните отделения в Пловдивска област ще е 280. При подписване на рамковия договор между онкологичните клиники и Здравната каса ще се гледа и комплексността на предлаганите услугите, поради тази причина е възможно няколко лечебни заведения да сключат договори помежду си.

Касата ще задължи болниците да подържат минимума болнични легла, които е доказано, че реално се използват през последните три години. Картата е изготвена по данни за 2013, 2014 и първата половина на 2015 г.

„Националната здравна карта има за цел да определи макрорамката и да изглади очевидните несъответствия между количеството легла, които реално се използват и да се съкратят само тези бройки, които не се използват и в момента. Това няма да доведе до намаляване на финансирането на болниците. Няма да се намалят обемите на дейностите, които са заложени при отчетите от миналата година. Ще се променят само стандартите, по които ще бъдат оценявани лечебните заведения“, заяви министър Москов.

Той покани на специална среща в четвъртък представители на УНГ клиниките, като обеща, че ще ги срещне с представители на Здравната каса, за да изгладят разминаванията, възникнали при формиране на финансирането на някои от дейностите.

Министърът заяви, че няма абсолютно никакви причини за тревога, като подчерта, че направленията за прегледи при специалисти ще нараснат с над 630 000 броя за тази година.

Всички присъстващи останаха удовлетворени от срещата и изказаха благодарностите си към министър Москов, който лично разясни готвените промени и успокои напрежението. Министър Москов изказа благодарности към областният управител Здравко Димитров, по чиято инициатива се състоя днешната среща.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/