Новини

Главният секретар Борислав Димов поднесе цветя от името на Областна администрация-Пловдив пред паметника на Гюро Михайлов

С воински ритуал започна тържествената церемония по случай 104-годишнината от Одринската епопея. Организатори на честването бяха „Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“-Областен съвет гр. Пловдив.

 Събитието почетоха Главният секретар на Областна администрация-Пловдив Борислав Димов, Председателят на Областен съвет на СОСЗР-Пловдив бриг. ген. ор. Янев, командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бр. ген. Явор Матеев, офицери и сержанти от запаса и резерва, военнослужещи и граждани на града.

Преди 104 години българската армия е записва една от легендарните страници в своята история. На 13 март (26-ти нов стил) 1913 година, по време на кървавата Балканска война , българите извършват един от най-огромните военни подвизи в новата ни история, когато под командването на генерал Георги Вазов, смятаната за  непревземаемата турска крепост Одрин е превзета. Това е последният решителен удар срещу Османската империя, който слага край на Балканската война. Обсадата е известна и с един от първите случаи на действие на бойна авиация.

В историята на България завинаги ще остане изписана  със златни букви  поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, в която генерал Георги Вазов заявява:

 „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

Участниците в церемонията и граждани на Пловдив преклониха глави и отрупаха паметника на Гюро Михайлов с венци и цветя. От името на Областна администрация-Пловдив, цветя положи Главният секретар Борислав Димов.

Тържеството продължи с празничен концерт в Концертната зала на Военен клуб-Пловдив.

[contentblock id=6 img=gcb.png]

Skip to content https://www.livechatalternative.com/