Новини

Заместник-министър Мария Гайдарова откри Деветата Панорама на професионалното образование в България

Деветата по ред Панорама на професионалното образоване в България беше открита днес в Трета палата на Международен панаир Пловдив. Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на образованието и науката –  Мария Гайдарова, Владимир Петров – заместник областен управител на област Пловдив, Иванка Киркова – началник на  РОУ – Пловдив, зам.-кметът Стефан Стоянов, Юлиян Петров от КТ „Подкрепа“ и председателят на клъстър „Тракия Икономическа зона“ – Пламен Панчев. Участваха около 1000 ученици, от 150 училища от цялата страна, както и представители на бизнеса.

В приветственото си слово, зам.-министър Гайдарова заяви, че с поредното си издание Панорамата доказва, че се реализира успешно нейната основна мисия, а именно – да  подкрепя професионалното образование така, че то да е полезно за нуждите на бизнеса и да мотивира младите хора да търсят своята реализация в България.

Началникът на РОУ-Пловдив Иванка Киркова подчерта, че традиционното събитие демонстрира подготовката и практическите умения на възпитаниците на професионалните училища от цялата страна, показва знанията и компетентностите на бъдещите специалисти и пожела успех на всички участници в състезанието.

За доброто настроение на присъстващите допринесоха изпълненията на участничката в детската „Евровизия“ – Крисия, учениците от фолклорен ансамбъл „Куклици“ и танцова формация „Пловдивъ“.

След откриването зам.-министър Гайдарова и другите официални гости разгледаха щандовете на участниците в състезанието. В рамките на тазгодишната Панорама ще се проведат 11 състезания по професии, които представляват финален национален кръг на надпреварите в отделните региони на страната – най-добър млад сладкар, барман, готвач, сервитьор, автомонтьор, строител, фризьор. Това е нетрадиционният начин, по който форумът ще представи предимствата на дуалната система на обучение и резултатите от нея в училищата, в които е въведена. С цел кариерно ориентиране, много директори от основни и средни училища от областта доведоха ученици, които да се запознаят отблизо с традиционни и нови професии. Деветото издание ще продължи и утре в палати №2 и №3 на Международния панаир.

Галерия

Последна редакция на 25 април, 2017 в 13:10

Skip to content https://www.livechatalternative.com/