Новини

Областният управител Здравко Димитров отново събира културната общественост на Пловдив

Областният управител Здравко Димитров отново събира културната общественост на Пловдив на тържествено честване на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.

Господин Димитров е основният инициатор и двигател на идеята да събере за трети път на едно място дейци на културата, образованието, общественици и творци от област Пловдив,които ще отдадат почитта си към делото на Светите  братя Кирил и Методий и тържествено ще отбележат деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Областният управител иска да превърне това честване в традиция, която да продължи дълги години.

На 11 май от 18.00 часа във фоайето на Областна администрация – Пловдив, ще се събере не само елитът на пловдивската културна общественост, но и едни от най-светлите умове в страната. По покана на г-н Димитров, специални гости на вечерта ще бъдат акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, проф. Иван Маразов, проф. Васил Проданов. Те пристигат в Пловдив със съдействието на уважавания български журналист, поет, редактор, критик, публицист, книгоиздател и обществен деец Иван Гранитски. Присъстващите ще бъдат поздравени от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай и ще бъде почетен празника на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Пловдивчани можем да се гордеем, защото тук за първи път, още в епохата на Възраждането през 1851г., по инициатива на Найден Геров, е организиран празник на Кирил и Методий в епархийското училище Св. св. Кирил и Методий. 11 май отбелязваме като църковен празник, а денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност и преклонение пред образованието, науката и културата.

В чест на празника, Областният управител стартира кампания за закупуване и даряване на ценни книги на библиотеки и читалища. Първата колекция от книги на присъстващите на празника академици, които са дарение от г-н Димитров и Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, ще бъдат предоставени на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/