Новини

Областният управител Здравко Димитров се сбогува с Генералния консул на Турция Бирей Йълмазсой

Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров се срещна и разговаря с Бирей Йълмазсой и.д. Генерален консул на Република Турция в Пловдив. Това бе прощалната визита на дипломата, след което той заминава на дипломатическа работа в Братислава.

Двамата обсъдиха регионални и международни проблеми. Тема на разговорите бяха възможностите за по-добри контакти между двете страни и за инвестиции в Пловдивска област. Йълмазсой показа сериозни познания за историята, икономиката и потенциала както на страната ни, така и на региона. Коментирани бяха възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма. И двамата изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите.

Г-н Йълмазсой сподели и два проекта, които от години очакват своето решение, но до момента без успех. Единият проблем е свързан с частичен ремонт на Имарет джамия, който искат да извършат от джамийското настоятелство. Той изрази съжаление, че до момента това начинание не е намерило подкрепа от страна на община Пловдив. Друг проект, който не среща разбиране от общинските власти, е проект за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив. Проектът е направен преди две години и половина и е в отговор на двустранна спогодба между Одрин и Пловдив, в която са били поети ангажименти за поддържане на християнските и мюсюлманските гробища в двата града. Градската управа в Одрин отдавна е изпълнила ангажиментите си, но от страна на пловдивска община до момента не са приели проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища в Града под тепетата. Турският консул изрази надежда, че този въпрос скоро ще бъде придвижен, за да може и мюсюлманите в града да отдават почит към своите починали близки. Г-н Здравко Димитров подкрепи идеята и изрази надежда, че в скоро време тези два проекта ще бъдат реализирани, защото Пловдив винаги се е славел като град на етническа толерантност.

В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Йълмазсой почерпи с традиционния турски локум, а Здравко Димитров му оригинален плакет с изглед от Стария град.

Новият генерален консул на Република Турция ще бъде назначен на 1 февруари.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/