Новини

Областният управител откри обновената Улица на занаятите в Пловдив

Областният управител Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев и председателят на Занаятчийска камара Пловдив Тони Симидчиева прерязаха лентата на обновената Улица на занаятите, която вече привлича жители и гости в Стария град на Пловдив.

Официално тя беше открита в присъствието на много занаятчии, зам.-кметът по култура Александър Държиков, шефът на ОП Старинен Пловдив Минко Кафтански, общинският съветник Гошо Къчков, депутатът от БСП Георги Търновалийски и много граждани и гости на града. За успех и благополучие на новата занаятчийска улица на Пловдив бе отслужен водосвет от отец Апостол. Той освети и знамето на РЗК Пловдив.

„Занаятите са толкова важни за запазване историята на една нация, колкото и буквите, защото чрез тях се пазят традициите и историята на народа. България е люлката на славянската писменост, а в Пловдив вече имаме център на занаятите, който ще съхрани за бъдните поколения изконни български традиции. Нека да събудим духа на Стария град, защото това е историческото сърце на България“, каза при откриването на Улицата на занаятите областният управител Здравко Димитров.

На улица „Стръмна“ още по време на Възраждането е била местната чаршия и са се намирали дюкяните на майсторите. Сега на Улицата на занаятите има 11 ателиета, разположени в 4 възрожденски къщи. В тях представители на Регионалната занаятчийска камара показват уменията си в изработване на кукли, гравиране върху стъкло, ковано желязо, народни инструменти, грънчарство, тъкане, художествена керамика и приготвяне на хляб и печива.

„Никъде другаде в България няма такъв комфорт за занаятите, както в Пловдив. Стъпка по стъпка през всичките тези години направихме панаир, галерия и сега улица „Стръмна“ е улицата на занаятите.Това е наша сбъдната мечта. За по-добър подарък по случай 15-годишнината на Камарата не можехме и да мечтаем. Тази улица ще стане популярно и обичано място в Пловдив“, заяви председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева при официалното откриване на новата чаршия в Стария град.

Посетителите могат да видят на живо как златните ръце на майсторите коват желязо, правят народни музикални инструменти, месят и пекат хляб, рисуват на стъкло, правят шевици, нетъкан текстил и плъсти, тъкат на стан или изработват кукли и керамични изделия.

Последна редакция на 07 юни, 2017 в 17:28

Skip to content https://www.livechatalternative.com/