Новини

Официална визита на Областния управител на област Пловдив в Санкт Петербург

От 27 до 30 май Областният управител на област Пловдив беше на официално посещение в Санкт Петербург по покана на Вицегубернатора на Правителството на Санкт Петербург г-н Сергей Мовчан.

Поводът за посещението беше честването на празника на „Северната столица“ на Русия. По време на визитата пловдивската делегация участва в тържествата по случай 314 години от създаването на Санкт Петербург от Петър I – последния цар на Руското царство и първия император на Руската империя от династията Романови.

Официалните гости от област Пловдив присъстваха на грандиозния концерт „Класика на Дворцовой“, който събра повече от 500 000 души на Дворцовия площад, с участието на знаменити оперни звезди, от които и известната оперна певица Соня Йончева от град Пловдив. След концерта, Областният управител поздрави Соня Йончева за прекрасното изпълнение и двамата си пожелаха успех.

Делегацията посети най-големите православни храмове в Санкт Петербург, в които се съхраняват частици от мощите на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Св. Константин и Елена, Св. мъченици Кирик и Юлита, Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София и други светци. Г-н Здравко Димитров се поклони пред саркофага на княз Александър II Освободител. В прочутия Мариински театър гостите бяха поканени на благотворителна вечер на известния композитор Едуард Артемиев, със специалното участие на Никита Михалков. Делегацията от област Пловдив посети Центъра за импорт и Центъра за контрол на качеството, с представителите на  които се обсъдиха предложения за включването на бизнеса от област Пловдив в Санкт Петербург.

Областният управител на област Пловдив Здравко Димитров имаше официална визита в Смолни, където бе приет от вицегубернатора на Санкт Петербург Сергей Мовчан.  На срещата бяха обсъдени всички договорености, които са постигнати и които предстоят в резултат на засиленото взаимодействие между Правителството на Санкт Петербург и област Пловдив от края на 2015 г.

Г-н Димитров връчи на вицегубернатора проект на Споразумение за културно и търговско-икономическо сътрудничество между Правителството на Санкт Петербург и Областна администрация – Пловдив. Той изтъкна, че при участието на академичната общност на Международния форум „Санкт Петербург и славянския свят“ през 2016 г. бяха постигнати сериозни резултати в създаването на връзки и обмен на студенти и преподаватели от двата града. Областният управител и вицегубернаторът обсъдиха възможността за създаването на руски щанд в търговската мрежа на издателство „Хермес“. Г-н Димитров изрази готовност да окаже подкрепа за участието на Санкт Петербург в Международния панаир-Пловдив през есента, както и при включването на културни институции и творци от Санкт Петербург в календара на събитията на град Пловдив като домакин за европейска столица на културата през 2019 г. На срещата беше представено предложението на Пловдивската митрополия за лятно поклонническо посещение на руски ученици в област Пловдив и бяха поканени ученици от Санкт Петербург за лятна почивка на българското Черноморие. Г-н Димитров обсъди с г-н Сергей Мовчан възможностите за обмен в областта на икономическите дейности в интерес на пловдивските и руските компании.

            От руска страна постъпи предложението за участието на трима от най-добрите пловдивски абитуриенти в събитието „Алени платна“, което се провежда ежегодно в най-дългата бяла нощ в края на месец юни и което през 2016 г. печели признание за най-добро събитие в Европа за млади хора. Поканата е много специална, тъй като за първи път ученици от България ще имат възможността да участват на този празник. Председателят на руската част за сътрудничество между Правителството на Санкт Петербург и Областна администрация-Пловдив г-н Сергей Мовчан изрази удовлетворението си от укрепването на връзките помежду ни във всички сфери на развитие. Областният управител на област Пловдив благодари за топлото гостоприемство и подчерта, че намеренията и на двете страни са единодушни в подкрепа на активното и дългосрочно културно и търговско-икономическо сътрудничество.

В края на срещата Областният управител подари на г-н Мовчан исторически снимки, които са запаметили ценни моменти от дългогодишната дружба между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове от 1989 година.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/