Новини

Областният управител Здравко Димитров и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в дискусия в Калофер

Областният управител Здравко Димитров взе участие в дискусията, която се проведе в Калофер като част от националната кампания „Чудесата на България“.

По време на срещата, чиито гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на културата Румен Димитров, проф. Николай Овчаров, депутати, представители на МРРБ, МОСВ, кметът на града Румен Стоянов и много граждани, бяха представени даденостите с които разполага Калофер.

Кметът на Калофер Румен Стоянов поиска 2018-та година да бъде година на Ботев и да се учреди националната награда за поезия. Той посочи, че за да се развива поклонническия туризъм ще бъде необходимо да се ремонтира пътя до мъжкия манастир. Областният управител Здравко Димитров се ангажира да работи по решаването на този проблем. Той разговаря с жителите на града, които го помолиха и за съдействие при разрешаване на проблема с питейната вода в града.

В качеството си на председател на националното сдружение на кметове на кметства Стоянов постави проблемите на своите колеги кметове, които искат законодателни промени, за да бъдат гарантирани бюджетите на малките населени места, а кметовете на общини да бъдат длъжни да го разпределят правилно. Вицепрезидентът  Илияна Йотова обеща да проведе работна среща с УС на НСКК, експерти и народни представители, на която ще бъде обсъден проблема и ще се търсят начини за разрешаването му. Тя обясни, че след това ще запознае с исканията депутатите от всички политически партии, хората, ангажирани с местното самоуправление и съответните министерства, за да чуе и тяхната експертиза.

Зам.министърът на културата Румен Димитров се ангажира да проучи възможностите уникалното мъжко хоро, което се играе на Йордановден да бъде включено в списъка на културно наследство на ЮНЕСКО. България има нов уникален шанс да представи културно-историческото си наследство пред Европа, защото на 1 януари 2018 г. страната ни поема председателството на Съвета на ЕС и кампанията има за цел да популяризира културно-историческия туризъм в региона и да представи цялото богатство на нашата история.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/