Новини

Посланикът на Азербайджан на официална среща с областния управител

Извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България – Нейно Превъзходителство д-р Наргиз Гурбанова, започна своята официална визита в гр. Пловдив от Областна администрация-Пловдив, като се срещна с Областния управител на област Пловдив – г-н Здравко Димитров.

На срещата д-р Гурбанова представи развитието на дипломатическите отношения, укрепването на сътрудничеството и стратегическото партньорство между Азербайджан и България, като подчерта, че двата народа имат много допирни точки в областта на културата, в географския благоприятен климат, в толерантното отношение и гостоприемството. Нейно Превъзходителство изрази удовлетворението си, че през 2016 г. с редица съвместни мероприятия е отбелязана 25-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

По време на срещата д-р Наргиз Гурбанова представи конкретни предложения за икономически обмен в областта на фармацевтичните продукти, енергетиката, туристическите услуги, както и възможността за осъществяването на проекта за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, в който България играе важна роля като потребител и транзитен коридор.

Визитата беше съпътствана и с интересна беседа по повод подкрепата от Правителството на Азербайджан за възстановяване на културни паметници в България, отбеляза се и спечеленото второ място на висок клас азербайджанско вино на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2017. Обсъди се възможността за културен обмен между двете държави по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на Република Азербайджан през 2018 г., както и намерението за участие на азербайджански туроператори на 9-то издание на Международната среща за туризъм, което ще се проведе в Пловдив през октомври тази година.

В края на срещата се обсъди възможността да се предприемат стъпки за побратимяването на област Пловдив с Бакинска област.

Областният управител на област Пловдив – г-н Здравко Димитров, изрази готовност да подкрепи всички инициативи за съвместно сътрудничество и пожела на д-р Гурбанова здраве и много нови възможности за развитие и напредък.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/