Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров почете паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия

Областният управител Здравко Димитров почете паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Той присъства на панихида за вечен покой на жертвите, която бе отслужена в катедралния храм Света Марина от Знеполския епископ Арсений. С ритуала бе отбелязан и Световният ден на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва за дванадесета поредна година всяка трета неделя на месец ноември. На панихидата присъстваха и шефът на Областната дирекция на полицията старши комисар Атанас Илков, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата Алекси Кесяков и председателят на Националната транспортна камара инж. Койчо Русев.

От началото на годината на територията на Пловдивска област са регистрирани 800 пътни произшествия с 49 загинали и 1021 ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с травматизъм са с 146 по-малко. Намаление има и при жертвите – с 20, както и на ранените – с 154.

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП – 19 ноември, областният управител Здравко Димитров излезе с обръщение, в което се казва:

Уважаеми Кметове на общини и населени места, Дами и господа от Област Пловдив,

Обръщам се към вас по повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва с решение на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя на месец ноември.

Моят апел към вас е да отбележим този ден във всяко населено място от областта, за да засвидетелстваме своята почит към загиналите при ПТП, да изкажем съчувствие към пострадалите и да утешим техните близки и роднини, защото мъката и страданията са големи и оставят незаличими следи в живота им.

В мирно време ПТП са най-нелепата причина, която води до отнемане на най-скъпото – човешкия живот. Ето защото безопасността е грижа и задължение на всички ни – от компетентните органи, обществените организации и медиите, до образователните институции и отделното семейство. Не случайно БД се определя като споделена отговорност и нейното подобряване не е по силите на нито една институция или организация.

Пловдивска област поради своето географско разположение и важните транспортни артерии, които минават през нея, се явява място, в което се концентрира изключителен трафик на МПС, а от там и предпоставки за възникване на тежки ПТП.

В този смисъл Денят за възпоминание на жертвите от ПТП е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от отговорно отношение и култура в движението по пътищата.

Призовавам още веднъж да пазим както своя живот и здраве, така и живота и здравето на останалите участници в движението, да обучаваме и подготвим своите деца и членове на семействата ни и не създаваме предпоставки за ПТП, защото всеки живот си заслужава това.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Снимки: Пловдивска митрополия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/