Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров и заместникът му, г-жа Евелина Апостолова, поздравиха Човека-радио Тома Спространов с приза „Почетен гражданин на гр. Пловдив”

На официална церемония, която беше проведена на 14.09. 2017 г. в студио 1 на радио Пловдив, емблематичният радиоводещ Тома Спространов беше удостоен с престижното отличие „Почетен гражданин на гр. Пловдив”. Лично председателят на Общински съвет Савина Петкова прочете почетната грамота, а след това връчи и почетния знак с официална лента с цветовете на знамето на град Пловдив.

От името на областния управител Здравко Димитров, заместникът му, г-жа Евелина Апостолова,  връчи поздравителен адрес на  Тома Спространов. „Скъпи Тома, за мен е чест да те поздравя не само  като Областен управител, но и лично от свое име, защото ти си живата легенда, с чиито радиопредавания е свързана младостта ми. „Любопитно петолиние”, което отбеляза впечатляващ 50-годишен  юбилей, беше един отворен прозорец към света, а „Пулсиращи ноти” формираше музикалния вкус на няколко поколения и даваше тласък в кариерата на най-обичаните родни поп и рок звезди”, се казва в поздравителния адрес.

„За Тома Спространов мога да говоря с часове, както той може да говори с часове за поредния албум на някоя рок група. Ще кажа само, че когато се каже Тома Спространов разбираме Пловдив, а когато кажем Пловдив едно от нещата, за които се сеща човек е именно Тома Спространов. Той е човек донесъл на Пловдив огромна популярност”, заяви директорът на радио Пловдив Чавдар Каришев.

Видимо развълнуван Тома Спространов благодари за уважението и се пошегува с думите: „Ако сега не знаете защо съм награден, то е затова, че умея да залисвам хората”.

В годините, когато голяма част от популярната музика трудно минаваше „желязната завеса”, Тома Спространов намираше начин  да я направи достъпна  чрез предаванията си. През годините той е водещ на „Любопитно петолиние” по Радио Пловдив от 1967 г., „Пулсиращи ноти” по „Хоризонт” и на телевизионните програми „Томи представя”, „Любими до блока” и „Рок and Хеви”. Носител е на следните награди:

  • Награда на Българското национално радио „Сирак Скитник“ 2007 за заслуги в областта на музикалното радиотворчество.
  • Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“, 2007 г.
  • Носител на Почетния знак на град Пловдив (най-високото отличие на града)
  • На 29 ноември 2016 г. е удостоен с отличието „Златен век“ от Министерството на културата.
  • Награда на Българското национално радио „Сирак Скитник“ 2016 за значим принос в развитието на БНР.
  • Награда „Златен глас“ за 2016 г. на фондация „Надежда Дженева“.

В препълненото студио дойдоха много приятели и колеги на Спространов, а младите певици Андреана Бакалова и Едит Унджиян омагьосаха гостите с гласовете си под акомпанимента на Биг Бенд Пловдив.

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/