Акцент, Новини

Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017

Български производители на вино и високоалкохолни напитки бяха наградени на официална церемония на 26.09.2017г. Отличията са за участие в два международни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection. Те бяха връчени от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, г-н Владимир Туджаров – Главен секретар на Министерство на икономиката и г-н Бодуа Аво – Председател на Concours Mondial de Bruxelles. Гости на церемонията по връчването на отличията бяха  зам.- областният управител Евелина Апостолова, Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното – инж. Красимир Коев, д-р Иван Соколов –  Председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, инж. Александър Държиков –  заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, г-н Розалин Петков – зам.-кмет по общинска икономика на община Пловдив, кметове на райони, представители на Национална лозаро-винарска камара, местния бизнес, членове на журито на Concours Mondial, партньори и др.

На първия от двата конкурса, Concours Mondial de Bruxelles, България спечели общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и 7 за розе. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Страната ни е  на 7-о място по брой на спечелени медали и на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали.

Общо три медала спечели България на втория от международните конкурси, Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold. „За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“,  коментира  представителят на конкурса за България-Кристоф Сепулведа от „Пробежекс.

„Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин, а  от 21 до 23 август столица на събитието ще е гр. Пловдив.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/