Акцент, Новини

Делегацията, заедно с обласния управител на Пловдив – г-н Здравко Димитров, взе участие в конгреса на международната федерация по гребане ФИСА

От 26 септември до 2 октомври, делегация на организационния комитет на световното първенство по гребане, което ще се проведе през септември 2018 посети щата Флорида, САЩ за официално получаване на флага на първенството от тазгодишните домакини от град Сарасота.

Делегацията, заедно с обласния управител на Пловдив – г-н Здравко Димитров, взе участие в конгреса на международната федерация по гребане ФИСА и посети основания от членове на българската диаспора в Сарасота Българо-Американски Културен Център.

По време на престоя си във Флорида се срещнахме и с други българи, работещи във Флорида, като проф. Семова – един от най-уважаваните членове на катедрата по Физика, към университета в Сарасота. Професор Семова, също родом от пловдивския регион, ни запозна с научните си разработки и г-н Димитров пое ангажимент да и помогне в изграждането на контакти и съвмество партньорство с археолози и музейни куратори от Пловдив, с цел работа върху по-точното датиране на намерени археологически находки и музейни експонати.

В организираното от Българо-Американския Културен Център съботно училище за изучаване на български език децата на български емигранти ни посрещнаха с приготвена от тях българска пита и след като разгледахме училището – директорката ни запозна с работата по създаването му от нищото в чужд край и с доброволния труд и дарения на десетки български емигранти. Изказа на г-н Димитров благодарсност за субсидията от МОН, но се оплака и от огромното количество документация и отчети, свързани с получаването на въпросната субсидия. Въпреки многото проблеми свързани с поддържането на огъня на българския език от другата страна на океана, тя и останалите създатели на училището гледаха оптимистично напред и дори заявиха амбициите си, за организиране през 2019 година на ежегодния форум „Ролята на българските общества в САЩ за запазването на българския език и национално самосъзнание“, когато е и годината на юбилея на училището по слочай на десетата година от неговото създаване. Г-н Димитров благодари на училищното настоятелство за неуморния им труд по-запазване на българския език и култура.

По време на конгреса чухме много добри думи за канала в Пловдив и прекараното в града ни време от много от участващите делегати. За съжаление, висящото в съда дело за разширението на гребния канал се оказа препъни камък за пловдивската кандидатура за Световното за мъже, жени, юноши и девойки през 2020 година и то отиде в Блед, Словения. Все пак след изказаната подкрепа и готовност за съдействие от областния управител, Пловдив успя да постигне основната си цел и да запази домакинството си за Световното първенство през 2018 година, че и отгоре на това безапелационно да спечели домакинство за кръг от Световната купа през 2019, където поради по-малкия брой участници не се изисква наличието на отделен канал за загряване.

Даниел Христов
Ген. секретар на ОК на Световното по гребане в Пловдив през 2018 година

 

Галерия

Последна редакция на 09 октомври, 2017 в 16:48

Skip to content https://www.livechatalternative.com/