Новини

Здравко Димитров сведе глава пред подвига на полковник Борис Дрангов

Днес се навършват 100 години от гибелта на полковник Борис Дрангов, командир на  9-ти пловдивски пехотен полк. Легендарният офицер загива на 26 май 1917 година от раните си, след битка на кота 1050 на завоя на р. Черна.

Тържественото почитане на паметта му и панихида бяха отслужени пред паметника на полк. Дрангов, издигнат през 2007 година в Пловдив. Монументът във формата на щик, дело на пловдивския скулптор Атанас Карадечев, се намира на мястото, където по онова време са били казармите на 9-ти пловдивски пехотен полк.

Прочувствено слово по повод 100 годишнината от гибелта на полковник Дрангов произнесе военният историк доц. Д-р Петър Ненков. Той припомни думите на офицера, които още отекват в съзнанието на признателните потомци „ Ако искате да спечелите сърце, дайте своето сърце, защото сърцето винаги върви след сърце. Човешкият живот се мери не по дължина, а по съдържание . Човек трябва да живее достойно и да умре достойно за своята родина“.

В поклонението участваха и ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Стойчо Камбуров и Екатерина Гегова, които прочетоха своите есета посветени на делото на полк. Дрангов.

В тържествената церемония участва и почетна рота от 68-ма бригада специални сили.

Пред паметника на бяха положени цветя от името на областния управител, кмета на града, патриотични организации и граждани.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/