Акцент, Новини

В Асеновград се проведе четвъртата информационна среща за предстоящото европредседателство на България

Четвъртата информационна среща, посветена на подготовката страната ни за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, се проведе на 22.11.2017 в залата на общината в Асеновград. Тя е поредната по проектa на Областна администрация – Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.” Събитието премина при голям интерес. На него присъстваха двама от зам. областните управители на област Пловдив – г-жа Евелина Апостолова и инж. Димитър Керин, кметът на община Асеновград – г-н Емил Караиванов и заместникът му – г-жа Мария Вълканова, общински съветници, кметове на кметства, ръководителят на  проекта г-жа Снежана Александрова с екипа си от отдел КЕИ в Областна администрация – Пловдив, представители на образователния сектор, културни и читалищни  дейци, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски” и журналисти.

Срещата беше открита официално от зам. областния управител Евелина Апостолова. Тя обясни, че целта на подобен род инициативи е да бъде обяснено на достъпен език същността на това, което предстои и да се повиши самочувствието ни като българи, че имаме готовност и възможност да поемем този сериозен ангажимент.

В приветственото си слово към присъстващите кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов заяви, че Асеновград се гордее, че е известен като Малкия Йерусалим със своите над 100 черкви, манастири и параклиси, както и че градът може да представи по време на председателството на България на Съвета на ЕС уникални за страната обичаи като „Калиница”, „Вино от чешма” и  пословично вкусните станимашки сармички.

Представянето на проекта започна с кратък анимационен филм – „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.

Началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова, разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив. Тя подчерта, че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.

В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.

В рамките на информационно събитие бяха представени още три презентации.

Г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация” представи темата „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за култура”.

Доц. д-р Красимира Кръстанова и доц. д-р Меглена Златкова от Философско-историческия факултет при ПУ „Паисий Хилендарски” представиха презентацията си на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“ представи „Път към Пловдив”. В края на срещата Ренета Георгиева от Фондацията обяви отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/

Петата, последна от поредицата информационни срещи, ще се проведе на 29 ноември, сряда, в гр. Първомай.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/