Акцент, Новини

Културна програма в с. Куртово Конаре, посветена на председателството на България на Съвета на ЕС

На 08.12.2017г. Народно читалище „Любен Каравелов 1897” в с. Куртово Конаре, община Стамболийски, беше домакин на поредицата от културни инициативи по повод председателството на България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Събитието беше открито от кмета на с. Куртово Конаре – г-н Иван Пиринов, който подчерта, че освен с традиционния фестивал на чушката и домата, традиционните храни и занаятите, селото е пример за културно многообразие и сближаване, тъй като в него заедно живеят и споделят интересите на общността местните и семейства от Англия, Гърция, Италия, както и бесарабски българи. Културното събитие в подкрепа на дейностите за отбелязване на 10-годишнината на България в ЕС и предстоящото Българско европредседателство беше уважено от екипа на отдел „Координация и европейска интеграция“ при Областна администрация – Пловдив.

Под ръководството на Емилия Шушарова – секретар на Народно читалище „Любен Каравелов 1897”, и Радка Стефанова – председател на Народно читалище „Любен Каравелов 1897” и художествен ръководител на фолклорните състави към читалището, празничната програма включваше палитра от творчески изяви.

Школата за работа с царевична шума показа своите изработки, известни далеч зад граница. Мария Вакарелска на 13 г. от с. Куртово Конаре и Росица Петрова, директор на ДГ „Детски рай“ в с. Куртово Конаре, получиха своите награди като победители във фотоконкурса „Това е България”. Атрактивно беше представена кулинарната демонстрация „Кухнята на България и наши приятели от страни от Европейския съюз“. Царицата на лютеницата за последните две години – Керана Благоева, сподели с гостите на събитието своите умения и рецепти. Многобройната публика от жители и гости на с. Куртово Конаре аплодира ревюто на традиционни народни носии. Културната вечер завърши с концерт на фолклорните състави при НЧ „Любен Каравелов 1897” – ДФГ ”Куртовче”, Женски народен хор и танцов състав ”Куртовка“ с участието и на самодейци от гр. Кричим.

По време на събитието беше представена и изложба базар на сувенири и продукти от България и страни от ЕС.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/