Новини

Областният управител Здравко Димитров приветства дипломати от цял свят

„Особено ми е приятно да ви посрещна в Област Пловдив, където се намира и „Тракия икономическа зона“. В нашата област живеят близо 700 000 души, разпределени в 18 общини и тук е най-бързо развиващата се индустриална зона в страната. През 22-те години на нейното съществуване, в Зоната са реализирани инвестиции за над 2 млрд. евро, което я превръща в един сериозен инвеститор на българска почва с изключителна активност на пазара на труда. Тук си подават ръка както новите технологии, така и науката и образованието. Тук свои производствени бази разкриха индустриални колоси като АББ, Кауфланд, Сенсата, Либхер, Сокотаб, много други предприятия с международно участие. Зоната е пример за взаимодействието между публично-частното партньорство, общините и държавата, което е много важно за развитието на региона. Мога спокойно да кажа, че „Тракия икономическа зона“ е лицето не само на Област Пловдив, но и на България. Добре дошли“, с тези думи областният управител на Област Пловдив г-н Здравко Димитров приветства ръководители на дипломатически мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в Република България, които са на тридневно посещение в Областта. Събитието се организира от Министерството на външните работи, съвместно с Министерството на икономиката, Министерството на туризма и „Клъстер Тракия икономическа зона“.

„Успешният бизнес модел на „Тракия икономическа зона“ съдейства за установяването в България на водещи международни компании и за разширението на съществуващи производства, което от своя страна е индикатор за добрите условия за инвестиции в България“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на дипломатическия корпус. Събитието се проведе в Индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона.

В срещата участваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и съосновател на ТИЗ инж. Пламен Панчев, кметовете на общините Раковски, Марица и Куклен, както и някои от първите чуждестранни инвеститори в зоната.

Инж. Пламен Панчев благодари на кметовете, на Областна администрация, на Министерството на икономиката и на първите инвеститори в „Тракия икономическа зона“ и подчерта, че с такива партньори се работи лесно. Повечето от чуждестранните инвеститори са разширили дейността си и са привлекли и други фирми. Той съобщи, че до края на годината в зона „Раковски“ предстои да бъде изграден образователно-квалификационен център, ориентиран към фирмите в ТИЗ.

Дипломатите посетиха заводите на АББ в зона „Раковски“ и логистичната база на Кауфланд.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/